sreda , 26 januara 2022

Ti si ono što jedeš – Srbi vole rošitlj, Srpkinje piletinu

Meso je dominantno u ishrani prosečnog građanina Srbije, roštilj je ubedljivo najpopularniji, naročito kod muškaraca, dok žene preferiraju piletinu.

Ovo je zaključak našeg istraživanja koje smo protekle nedelje sproveli na uzorku od 220 građana Srbije iz Niša, Užica, Novog Sada, Valjeva, Beograda, Ivanjice, Leskovca, Kragujevca, Subotice, Pirota, Kikinde, Kruševca, Smedereva, Šapca, Kraljeva i Novog Pazara. Dodali smo u ovo istraživanje i navike Banjalučana.

Jedina ozbiljna konkurencija roštilju je, očekivano, svinjsko pečenje. Od njega ne beže ni žene. Za oba pola je karakteristično da klasike srpske kuhinje, sarmu i pasulj, visoko rangiraju na listi najomiljenijih jela.

 

 

 

 

 

 

Žene

Top 10 jela Jela koja ne vole
1. Piletina 1. Boranija
2. Krompir 2. Riba
3. Sarma 3. Pasulj
4. Pasulj 4. Svinjsko pečenje
5. Roštilj 5. Kupus
6. Svinjsko pečenje 6. Jagnjeće pečenje
7. Testenine 7. Grašak
8. Pica 8. Mleko
9. Punjene paprike 9. Iznutrice
10. Riba 10. Pihtije

Muškarci

Top 10 jela Jela koja ne vole
1. Roštilj 1. Boranija
2. Svinjsko pečenje 2. Kupus
3. Sarma 3. Grašak
4. Pasulj 4. Pilav
5. Riba 5. Riba
6. Pica 6. Pasulj
7. Jagnjeće pečenje 7. Paprika
8. Punjene paprike 8. Đuveč
9. Piletina 9. Spanać
10. Pite 10. Testenine

Ako nas je, priznajemo, nešto iznenadilo u ovoj anketi to je da je riba daleko prihvatljivija hrana muškarcima nego ženama. Kada su žene u pitanju, one su ribu čak smestile na drugo mesto neomiljenih jela… Ipak, zato su i muškarci i žene jedinstveni u oceni da u svom tanjiru ne žele da vide – boraniju. Muškarci generalno nisu veliki ljubitelji povrća, pa su na listu omraženih jela i namirnica uvrstili kupus, grašak, papriku, spanać i pirinač ili jela sa njima.

Žene više pažnje u ishrani obraćaju na povrće, a krompir – koji muškarci gotovo i ne pominju – na visokoj je drugoj poziciji.

Oba pola su retko pominjali voće, ali i pečurke, brokule, blitvu i karfiol…

Opasno po srce i mozak

– Meso je popularno kod muškaraca, jer je sinonim za dobru, kaloričnu i ukusnu hranu. Ima dobar zasićujući efekat, daje dosta energije, masti i proteina – kaže nutricionistkinja Jasna Vujičić.

Sarmu i pasulj, dodaje ona, i muškarci i žene takođe vole zbog ukusa i jake zasićujuće moći.

– Žene ipak imaju istančaniji ukus pa imaju više favorita što se tiče ishrane i ona je po pravilu raznovrsnija nego kod muškaraca – kaže Vujičićeva.

Domaća kuhinja je pre svega bogata mesom.

– Prednost ovakvih navika je dostupnost takve hrane na svakom koraku. Najveća mana je velika učestalost obolevanja kardiovaskularnog sistema, dakle od hipertenzije do ozbiljnijih bolesti srca i mozga. U Srbiji preko 50 odsto svih smrtnih ishoda osoba oba pola je posledica bolesti srca i krvnih sudova – zaključuje nutricionistkinja.

– Na prvom mestu mi je mešano meso, to je omiljena šoferska hrana, a i najduže me drži sitim.

– Roštilj ne odbijam.

– Najviše volim ćevape, pa ćevape i, na kraju – ćevape i uvek i samo ćevape, ne mogu bez ćevapa…

– Mogu da zgužvam sedam-osam sarmi, ali ne sitnih, nego onih kao pesnica.

– Sarmu obožavam, a najviše bakinu. Jednom je moja devojka pokušala da skuva sarmu, pa mi je pozlilo.

– Sarmu mogu da jedem u bilo koje doba dana i noći, čak i kada sam već jela. Ja sam opsednuta sarmom. Ako ima sarme, ništa drugo me ne zanima.

– Odmalena je moje omiljeno jelo pasulj i tako će biti uvek.

– Ne podnosim ribu, jer da valja za njom bi i pas skakao u reku.

– Boraniju i sarmicu od zelja bih mogao da pojedem samo kad mi se od gladi zavežu creva.

– Boraniju mogu samo da pogledam.

-Boraniju ne podnosim od detinjstva, mora da su me roditelji kljukali i da imam neku traumu zbog toga.

 

– Uvek dobro dođu „plodovi tora“ – jagnjetina i prasetina.

– Pod jedan mi je svinjsko pečenje. Ako ja od silne mesine do sada nisam dobio holesterol, ta bolest i ne postoji.

– Ne volim ništa što bleji, kmeči, krekeće – jagnjetinu, žabe…

 

– Dok ne probam lava, svinja je kralj životinja

– Pečenje je kralj svih jela, a odmah uz njega ćevapi. Šta je Banjalučanin koji ne voli ćevape?

– Svinjetina mi je najdraža, ali ne smem zbog lošeg zdravlja. Ipak jedem, jednom se živi.

– Ne volim spanać, kelj, brokule… Ali ih spremam i teram decu da jedu. I muža. Nemojte to da objavite! Ako pročitaju, tu mi je kraj! Anonimno, nema slikanja? Onda može…

– Ne volim brokule, imam zbog njih traume iz detinjstva.

– Patlidžan ne podnosim. Ne shvatam to povrće uopšte, baš mi se ne dopada ukus.

– Naziv škembići zvuči simpatično, ali kada pomislim na to od čega se prave zgadi mi se život.

– Ne podnosim pihtije.

Kada vidim da mi se onako tresu u tanjiru kao da hoće da beže – odmah mi pozli.

 

– Ništa bez slanine. Priča o holesterolu i sličnim glupostima kod mene u kući ne pije vodu. Svi moji su odrasli na slanini i ješću je dok imam zube.

– Ne volim cveklu. Osim što je kisela, žilava je i ako se uprskaš, a nema šanse da se ne uprskaš, ostaje fleka.

 

IZVOR: BLIC

 

Takođe pročitajte

Umetnička slika sa likom carice Jelene na licitaciji LFN

Otvorena je nova licitacija Lokalne fondacije Niš, za ljubitelje umetnosti i ljude koji vole Niš. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.