četvrtak , 6 maja 2021

The ENGLISH BOOK – prefinjeni duh Engleske u Dušanovoj ulici

U knjižari “The English  Book” u Dušanovoj ulici počeo je danas 13.Sajam knjiga i porcelana koji će trajati do 30.aprila ali ljubitelji anglistike mogu tokom cele godine da u ovom prostoru pronađu zanimljive knjige, udžbenike, finu papirnu galanteriju i porcelan.

Istoimena kompanija već 27 godina se trudi na na našim prostorima donese najnovije i najzanimljivije primerke knjiga i porcelana. Pored Beograda i Niša svoje knjižare imaju u Novom Sadu i Nikšiću a Sajam knjiga i porcelana proteklih 12 godina održavao se u Domu vojske. Sada su odlučili da promene lokaciju i da manifestaciju organizuju u knjižari u Dušanovoj ulici da bi bili prisniji sa svojim kupcima.

“Pored privatnih škola koje organizuju učenje engelskog jezika naši kupci su i svi oni koje zanima engleska kultura i zato se mi trudimo da budemo uvek aktuelni sa ponudom, kaže direktorka Lisa Braun i ističe da su se potrudili da sajamski popusti omoguće da kupci obnove svoje biblioteke ili kolekcije porcelana. Tako se mogu pazariti šolje od 150 dinara ali i servisi za ručavanje od 7.000 dinara.

Ako želite nekom da poklonite originalan poklon onda je naša knjižara prava adresa, kaže Lisa koja je i sama veliki ljubitelj porcelana.

Kolevka porcelana je Kina ali je od pre 300 godina počeo da se proizvodi i na evropskom kontinentu i neke fabrike koje datiraju iz tog doba još uvek rade pod istim imenom. Zanimljivo je da su prvo Nemci “prepisali” kinesku recepturu a zatim Englezi, Mađari, Italijani…Razlika između keramike i porcelana vidljiva je golim jer je gotovo providan i neuporedivo laganiji od keramike. Englezi su se pokazali kao prava gospoda pa se odomaćio naziv “chinese”, koji upućuje na zemlju koja je izmislila porcelan, a ne “porcelain”, kako je izvorna engleska reč.

“Nemojte se odricati uživanja ispijanja kafe ili čaja iz omiljene porcelanske šoljice iz straha da ćete je polomiti.  Vrednost porcelana je upravo u ugođaju koji pruža dok ispijate kafu iz lepe šoljice i samo zato je on vredan, savetuje Lisa.

 

 

Takođe pročitajte

Izbegavajte ovih osam grešaka za mršavljenje pred leto

Svi znamo šta da radimo kako bismo došli u formu. Međutim, većina ljudi sebi postavlja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.