Testiranje za spasioce Gorske službe

Kandidati koji žele da postanu dobrovoljci Gorske službe spasavanja mogu da odu na testiranje koje će u Nišu biti održano u subotu 17. septembra u 17 sati u parku Čair.

Oni koji polože test dobiće priliku da na osnovnom kursu u oktobru i novembru na Avali, Jastrepcu i u Zlotu, a zatim i vežbi na Kopaoniku, nauče sve što je potrebno za spasavanje života u nepristupačnim uslovima.

U Gorskoj službi spasavanja kažu da je njihov kurs polazna obuka za zainteresovane planinare, speleologe, skijaše, alpiniste, ronioce i sve one koji se bave srodnim disciplinama.

Na testu se boduju zgibovi, sklekovi, čučnjevi, trbušnjaci i trčanje; foto: GSS

Predlažu zainteresovanim kandidatima da informacije o terminu polaganja testa proveravaju nazvaničnom sajtu GSS gde će sve promene biti objavljene, a da se o detaljima o kriterijumima fizičke spreme koji moraju biti ispunjeni na uvodnom testiranju i kursu informišu na internet stranici www.gss.rs/kurs.

Ovu neprofitnu organizaciju osnovali su alpinisti Planinarskog saveza Srbije 1952. godine, a danas je čini oko 250 aktivnih spasilaca.

Oni svake godine overavaju licencu za rad tako što polažu testove fizičke spremnosti, ispite iz medicine i prve pomoći i tehnike spasavanja.

Zakonom o vanrednim situacijama, Gorska služba spasavanja Srbije je uvrštena u činioce zaštite i spasavanja u Srbiji i definisana kao strateški partner Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije za spasavanje na nepristupačnim terenima.

Testiranje će se, osim u Nišu, tokom septembra održati i u Beogradu, Boru, Zaječaru, Kruševcu, Vladičinom Hanu, Novom Sadu, Užicu, Čačku, Kragujevcu, Požarevcu, Raški i Ivanjici.

Takođe pročitajte

Dela Petra Čuja u poljima lavande u Tamnjanici

Polja lavande u Tamnjanici 29.juna po četvrti put biće galerija na otvorenom a svoja dela …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.