Test na urođenu trombofiliju prvi put u Srbiji od trošku RFZO

Na Klinici za kardiohirurgiju UKC Niš tokom prošle nedelje urađene su po prvi put u Srbiji genetske analize na prisustvo urođenih trombofilija o trošku republičkog Fonda zdravstvenog osiguranja.

Geni koji se ispituju ovim analizama i njihove mutacije su upravo i najčešći uzrok nastanka tromboza izazvanih naslednim faktorom:
• Faktor V (Faktor 5)-Lajden mutacija (R506Q).
• Faktor II (Faktor 2- protrombin)- mutacija 20210 G>A.
• MTHFR (metilentetrahidrofolatreduktaza)– C677T
• MTHFR (metilentetrahidrofolatreduktaza)– A1298C
• PAI-1 (SERPINE1 gen)- 4G/5G.
• Faktor XIII (Faktor 13)– Val34Leu.
„Sada ce svi pacijenti sa sumnjom na urođenu trombofiliju moći da se ispitaju kod nas na jednom od najsavremenijih aparata na svetu (aparat Quantstudio 5 RT-PCR) koji nam je doniran od strane Američke ambasade i komande Američke vojske za Evropu samo uz uput lekara opšte prakse! Zahvaljujem se i našem Fondu za zdravstveno osiguranje RS koji je obezbedio potrosni materijal za ove analize koje kostaju samo 3000 rsd po pacijentu sto praktično znači da više neće biti finansijskog iscrpljivanja bolesnika niti potrebe da se analize plaćaju stotinama ili čak hiljadama evra često u inostranstvu, objavio je profesor dr Dragan Milić, direktor pomenute Klinike i dodao da su analize  posebno važne kod žena koje ne mogu da zatrudne ili koje imaju česte spontane pobacčaje jer je urođena trombofilija najcesci razlog za ovo.
„Posebno ponosan na doc. dr Milana Lazarevica i njegov tim koji brutalno pomeraju granice savremene medicine ne samo u UKC Nis već i u Srbiji… Koliko je dobra bila selekcija bolesnika govori i činjenica da je urodjena trombofilija otkrivena kod 7 od ukupno 8 bolesnika koji su prvi testirani…

Takođe pročitajte

Lutke koje tope srca – saradnja udruženja roditelja dece sa autizmom i kreatorke Marije Tarlać

Kad vešte mame u svoje ruke uzmu budućnost svoje dece i za to dobiju podršku …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.