„TeraSteel“ obnavlja proizvodnju u leskovačkom „Interlemindu“

U obnovu proizvodnje sendvič panela koji se primenjuju u građevinarstvu rumunska kompanija „TeraSteel“ , koja je iz stečaja kupila deo leskovačke fabrike „Interlemind“, uložiće više miliona evra.

‘’Vrednost kupovine fabrike za proizvodnju građevinskih sendvič-panela Interlemind, iznosi 4.3 miliona evra, no tu ne nameravamo da stanemo sa investiranjem. Aktivnosti na razvoju kapaciteta fabrike i asortimana novih proizvoda biće u narednom period najvažniji prioriteti TeraSteel Srbija. Već smo počeli sa ulaganjem od 2.7 miliona evra u reparaciju fabrike – prevashodno proizvodnog procesa sendvič-panela, dok će se jedan deo sredstava iskoristiti za uvođenje nove linije za proizvodnju građevinskih panela od kamene vune. Dodatno planiramo da obezbedimo 4 miliona evra obrtnog kapitala, pre svega za potrebe nesmetanog odvijanja procesa proizvodnje’’, izneo je u razgovoru sa medijima Aleksandru Stanean, generalni direktor kompanije TeraSteel Srbija, koja je nedavno kupila leskovačku fabriku.

„Ovom akvizicijom, namera je da se eksponencijalno poveća tržišno prisustvo TeraSteel-a na Balkanu. Proizvodnjom se primarno planiraju pokriti tržišta Srbije, zemlje bivše Jugoslavije, Bugarska i Albanija, ali i sekundarna tržišta kao što su MaĎarska, južna Rumunija, i severna Grčka. Značajan deo proizvedenih panela biće namenjen srpskom tržištu, kao i izvozu,najviše u Bugarsku.

Kao korporativno odgovorna kompanija, TeraSteel Srbija je od prvog dana započela sa zapošljavanjem, i do početka avgusta je zaposleno 17 radnika, od kojih su najveći deo bivši radnici firme Interlemind, koja je u stečaju. Paralelno, jedan od prioriteta biće i kontinualnoulaganje u znanje zaposlenih, sa ciljem da bi zaposleni mogli da odgovore zahtevima modernog procesa proizvodnje. U tom smislu, TeraSteel Srbija je tokom prve polovine avgusta za svoje zaposlene organizovala dvonedeljnu obuku i praksu u centralnoj fabrici u Bistrici u Rumuniji, gde zaposleni imaju priliku da se upoznaju sa elementima kompletnog proizvodnog procesa direktno na proizvodnoj liniji uz pomoć njihovih kolega iz Rumunije.
Kako TeraSteel Srbija najavljuje, planirano je da fabrika u Leskovcu krene sa proizvodnjom u septembru ove godine.
***
Tera Steel je deo sistema TeraPlast Grupe i lider je u proizvodnji građevinskih sendvič-panela, konstrukcija za izradu hala od pocinkovanog lima i pokrivača od limenog crepa. TeraPlast je rumunska kompanija koja se kotira na bukureštanskoj berzi i lider je na tržištu proizvodnje širokog spektra građevinskih materijala.

Takođe pročitajte

Tribina: Kako do boljeg upravljanja otpadom?

Zeleno-levi front Niš u petak 19. Aprila 2024. godine organizuje tribinu pod nazivom „Kako do …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.