TEMSKA – istraživanje i zaštita nasleđa, običaja i tradicije staroplaninskog kraja

U cilju izrade Studije zaštite sela Temska, na Staroj planini, stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš boravili su na prostoru ovog sela u dva navrata od početka ove godine, u aprilu i julu mesecu.

Istraživanje se sprovodi u okviru procesa prikupljanja podataka radi što kvalitetnije valorizacije i efikasne implementacije zaštite nepokretnih kulturnih dobara u okviru prostorno-planske dokumentacije. Rukovodilac istraživanja je Elena Vasić Petrović, a rezultati će biti publikovani u okviru jedinstvene studije i zajedno sa uslovima koje propisuje služba zaštite, činiće dokumentacionu osnovu plana.
“Plan izrađuje pirotska Direkcija i kao i mnogo puta ranije, izuzetno je važno što je saradnja kontinuirana i kao i u slučaju plana koji je prošle godine izrađen za selo Krupac, iskazana je volja da se istraživanje podrži i dosledno implemenetira, radi unapređenja kvaliteta života na Staroj planini, što je osnovna uloga planova ove vrste. Pored postojećih i već poznatih kulturnih dobara, kao što je Manastir Svetog Đorđa, istraženi su i dokumentovani i brojni drugi objekti. Za 10-ak objekata biće pripremljena kompletna tehnička dokumentacija, kao i 3 modeli za veći broj veoma značajnih dobara, kaže rukovodilac istraživanja Elena Vasić Petrović i dodaje da je najveće iznaneđenje  broj zavetnih krstova – obroka, koji se nalaze u samom selu i u njegovom okruženju.
“Registrovano je više od trideset, a sa sigurnošču znamo da ih ima još. Najstariji je s kraja 18.veka, a najnoviji iz 1972.godine. Pored njihovog izuzetnog značaja kao nepokretnog kulturnpg nasleđa, oni su veoma važan segment i za istraživanje nematrijalnog nasleđa, običaja i tradicija staroplaninskog kraja. Ovo znači da nam u budućem periodu slede dodatna istraživanja, iščitavanja natpisa i ali i konkretni predlozi za konzervaciju onih koji su najugroženi, ističe sagovornica.

Elena Vasić Petrović

Takođe pročitajte

Mališani iz niške “Pčelice” na krosu “Kroz Srbiju”

Predškolci iz 28 vrtića JPU „Pčelica” bili su deo krosa RTS „Kroz Srbiju”. Na znak …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.