TEMSKA – istraživanje i zaštita nasleđa, običaja i tradicije staroplaninskog kraja

U cilju izrade Studije zaštite sela Temska, na Staroj planini, stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš boravili su na prostoru ovog sela u dva navrata od početka ove godine, u aprilu i julu mesecu.

Istraživanje se sprovodi u okviru procesa prikupljanja podataka radi što kvalitetnije valorizacije i efikasne implementacije zaštite nepokretnih kulturnih dobara u okviru prostorno-planske dokumentacije. Rukovodilac istraživanja je Elena Vasić Petrović, a rezultati će biti publikovani u okviru jedinstvene studije i zajedno sa uslovima koje propisuje služba zaštite, činiće dokumentacionu osnovu plana.
„Plan izrađuje pirotska Direkcija i kao i mnogo puta ranije, izuzetno je važno što je saradnja kontinuirana i kao i u slučaju plana koji je prošle godine izrađen za selo Krupac, iskazana je volja da se istraživanje podrži i dosledno implemenetira, radi unapređenja kvaliteta života na Staroj planini, što je osnovna uloga planova ove vrste. Pored postojećih i već poznatih kulturnih dobara, kao što je Manastir Svetog Đorđa, istraženi su i dokumentovani i brojni drugi objekti. Za 10-ak objekata biće pripremljena kompletna tehnička dokumentacija, kao i 3 modeli za veći broj veoma značajnih dobara, kaže rukovodilac istraživanja Elena Vasić Petrović i dodaje da je najveće iznaneđenje  broj zavetnih krstova – obroka, koji se nalaze u samom selu i u njegovom okruženju.
„Registrovano je više od trideset, a sa sigurnošču znamo da ih ima još. Najstariji je s kraja 18.veka, a najnoviji iz 1972.godine. Pored njihovog izuzetnog značaja kao nepokretnog kulturnpg nasleđa, oni su veoma važan segment i za istraživanje nematrijalnog nasleđa, običaja i tradicija staroplaninskog kraja. Ovo znači da nam u budućem periodu slede dodatna istraživanja, iščitavanja natpisa i ali i konkretni predlozi za konzervaciju onih koji su najugroženi, ističe sagovornica.

Elena Vasić Petrović

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.