Teleskop „Milutin Milanković“ najveći na zapadnom Balkanu

Teleskop „Milutin Milanković“ u okviru Astronomske stanice na planini Vidojevica kod Prokuplja iako je otvoren tek pre dva mesesa izaziva veliko interesovanje naučne javnosti.

Prvi snimci koji su napravljeni novim teleskopom prečnika 1,4 metra pokazuju da je ovo izuzetan instrument sa velikim potencijalom, u šta su se uverili i naučnici iz raznih zemalja, koji su odmah nakon njegovog puštanja u rad održali veliki međunarodni naučni skup.

IMG_01281Na prostoru zapadnog Balkana trenutno ne postoji teleskop sličnih dimenzija koji je sposoban da radi u ovakvom režimu. Finansijska sredstva za nabavku teleskopa obezbeđena su jednim delom od strane Evropske unije kroz projekat BELISSIMA, uz značajno učešće Republike Srbije.
Zamenik direktora Astronomske opservatorije Beograd, Zorica Cvetković kaže da su dugo tražili pogodnu lokaciju za istraživanja.Opservatorija2

“ Da  bismo imali dobru posmatračku astronomiju, potrebno je da imamo tri ispunjena uslova, a to su dobro, vedro, prozirno nebo, tamno nebo, što je ova lokacija pokazala i dobar teleskop, kakav smo sada i dobili. Iznenađeni smo rezultatima kakve smo dobili nakon prvih snimaka, napravljenih novim teleskopom, koji se mogu meriti sa teleskopima širom sveta. Izgradnjom novog profesionalnog paviljona imaćemo sve uslove da se uključimo u svetske mreže posmatranja, istakla je Cvetković.

Ova atraktivna lokacija privlačna je za naučnike, učenike, studente, turiste, ali ono što nedostaje je putna infrastruktura koja je u veoma lošem stanju. Prvi snimci sa novog teleskopa već su otišli u svet, tako da je i Prokuplje već prepoznatljivo kao zanimljiva destinacija.

Inače, put do stanice vodi od Prokuplja prema Žitnom Potoku, nekih 18 kilometara, do prevoja odakle se dalje nastavlja šumskim putem nekih 2,5 kilometara. Posetioci mogu doći da vide kako izgleda stanica i teleskop ali nije moguće da posmatraju na njemu jer je on namenjen isključivo u naučne svrhe.

 

Takođe pročitajte

Humanitarni duh: Projekcija filma ‘Koce zauvek’ i sećanje na nemerljivu snagu porodice Kocić

U okviru ovogodišnjeg progrаmа Leto u Vlаsotincu sinoć je u sаli Kulturnog centrа priređenа projekcijа …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.