Tatjana Šljivić iz Etno udruženja Korman pobednik je devete „Kačamakijade” koja je juče održana u Moravskom Bujmiru.
U konkurenciji 12 takmičara, drugo mesto osvojila je Anđela Milovanović iz Moravskog Bujmira, dok je treću nagradu žiri osvojio Bojan Zdravković iz Bujmira.
“Tajna dobrog kačamaka je u brašnu. Moram da priznam da sam pobedila zahvaljujući mojoj zaovi Mirjani koja mi je samlela brašno na vodenički točak u Kaoniku. To je najbolje brašno za pripremu kačamaka za koji koristim još samo dva sastojka a to su voda i so, otkriva nam Tatjana.
Kukuruzno brašno sadrži veliki niz hranljivih supstanci. To brašno je veliki izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tijamina, riboflavina i nijacina. Takođe može se pohvaliti sa velikim sadržajem fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana.
Odmah iza pšenice i pirinča, kukuruz važi za najvažniju žitaricu na svetu. To je jedna od najboljih namirnica koja ljudski organizam ispunjava dugotrajnom dobrom enegrijom.
foto ALpress