utorak , 29 septembra 2020

„Taste Kruševo“, ili kako su leskovačke kuvarske nade oduševile žiri

Na Međunarodnom festivalu hrane i pića pod nazivom –„Taste Kruševo“, koji je održan u ovom makedonskom gradiću, učenici Trgovinsko-ugostiteljske škole iz Leskovca pod mentorstvom profesora Miloša Đorđevića i člana komisije Dragoljuba Pejčića osvojili su u obe kategorije prva mesta i četiri zlatne medalje ali i pehar kao sveukupni pobednici ovog trodnevnog festivala.

Na takmičenju je učestvovalo 8 škola: 7 škola iz Makedonije i Trgovinsko-ugostiteljska škola iz Srbije. Učenici su se takmičili u dve kategorije. Prvog dana takmičenja imali su zadatak da prezentuju kuhinju kraja iz kog dolaze.

“Učenici naše škole predstavili su se jelima našeg kraja gde je najveći akcenat stavljen na roštilj i pripremu „Leskovačkog voza“,hladnog predjela i serviranje sireva iz naše okoline, kao i jela sa paprikom koja je zaštitni znak mesta iz koga dolaze naši učenici, pohvalili su se uspehom.

Drugog dana,nastupilo se sa pripremanjem jela makedonske nacionalne kuhinje – „Kruševski čomlek“. Učenici takmičari, Lazar Ilić i Nikola Ilić, pod mentorstvom profesora Miloša Đorđevića i člana komisije Dragoljuba Pejčića osvojili su u obe kategorije prva mesta i četiri zlatne medalje . Takođe su osvojili pehar kao sveukupni pobednici ovog trodnevnog festivala.
Škola domaćin ovog festivala, SOU „Naum Naumovski Borče“ dočekala je sve ekipe jako srdačno i sa puno gastoprimstva ugostili sve učesnike. Takođe su izrazili veliku želju za daljom saradnjom sa našom školom i mogućnostima razmene učenika,znanja,veština i u oblasti turizma.
Leskovačka škola učestvovala je minulog vikenda i na  manifestaciji „“Repinski riblji kotlić, koje je održano u mestu Repince, nadomak Vladičinog Hana.
Trgovinsko-ugostiteljska škola je učestvovala prvi put na ovom takmičenju, koje je ove godine imalo 16 prijavljenih ekipa, koje su se takmičile u pripremanju riblje čorbe. Među ekipama koje su učestvovale bilo je i ekipa iz Severne Makedonije,iz okoline Vladičinog Hana i Vranja.Takmičare škole činile su dve ekipe obrazovnog porfila kuvar.Prvu ekipu su činili sledeći učenici : Stamenković Anđela, Spasojević Marija i Stanković Bogdan.U drugoj ekipi učenika je bila: Stojiljković Milica, Petković Mirjana i Mladenović Aleksa, pod mentorstvom profesora Miljana Ilića. Učenici naše škole osvojili su pehar za „Fer plej“ ekipu na ovom takmičenju.

Učesnici i takmičari uživali su u zajedničkom druženju i pripremi riblje čorbe, stekli nova iskustva i prijateljstva, vratili se puni lepih utisaka i energije za nove izazove i uspehe.

Takođe pročitajte

Guske su spasile Rim a ljute papričice….

Prvo je legenda a život je ipak nešto realnije i stalno od nas očekuje izazove …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.