Tango – lek za dušu, srce i telo

Ples kao univerzalni jezik ljudske vrste i preteča verbalne komunikacije, osim što ima emotivnu, ekspresivnu, komunikativnu i ritualnu fukciju, može se uspešno koristiti i u lekovite svrhe, otkriva nam docent dr filoloških nauka Danijela Kulić.

Iskustveno i naučno je dokazano da se ‘plesna’ terapija kao alternativno sredstvo u lečenju raznovrsnih bolesti efikasno primenjuje širom sveta, s tim što se opsežnije istraživanja u ovoj oblasti očekuju u bližoj budućnosti. U ovom radu biće predstavljene postojeće činjenica vezane za deletvornost plesa, a onda i tanga u jačanju imuniteta i opšteg zdravlja. Evo šta nauka kaže o bavljenu plesom u lekovite svrhe:

Rezultati dugogodišnjeg istraživanje sprovedenog na Alebrt Ajnštajn koledžu medicine u Njujorku nad populacijom starijom od 75 godina, a koje je pokrenuo Nacionalni institut starenja, potvrdili su sledeće:

  1. Ples umeanjuje stres i depresiju;
  2. Povećava nivo energije i serotonina;
  3. Poboljšava fleksibilnost, snagu, ravnotežu;
  4. Jača kosti i pospešuje kardiovaskularno zdravlje;
  5. Povećava našu mentalnu sposobnost tako što se pokretom aktiviraju i vežbaju razni kognitivni procesi
  6. Doprinosi dinamičnom i pravovremnom donošenju odluka;
  7. Ples doprinosi stvaranju novih nervnih putanja.

Iz ovoga se jasno vidi da ples predstavlja odlično terapeutsko pomagalo, da utiče pozitivno na fizičko, duševno i duhovno zdravlje, može biti sjajna prevencija, način sticanja novih prijateljstava, pa i romantičnih ljubavi. Pokret praćen muzikom, fino koordinisan, usklađen sa partnerom ili kao rezultat individualne vežbe, neposredno vodi aktiviranju svih mišića, popravljanju stava, regulisanju disanja. Osećaj relaksiranosti i zadovoljstvo nakon plesa nemaju cenu. To će vam svaki plesač reći. Da li ćete odabrati neki brzi latino ples, poput salse ili sambe, ili ćete pak uživati u tonovima zanosne rumbe, zavisi od vašeg senzibiliteta. Otmenost i gracioznost su osobine standardnih plesova kao što su bečki i engleski valcer ili foxtrot.  Veseli plesovi kao što su rok end rol, čarlston, džajv, ostaviće vas bukvalno bez daha. Odlični su za sticanje kondicije, i u njima se iskonski homo ludens najbolje oseća. Ipak, ovde govorimo o terapeutskom svojstvu plesa koje se u argentinskom tangu najubedljivije pronalazi.

tango danijela kulic leskovacU Srbiji, tango terapija još uvek nije uzela maha kao u svetu, ali ipak postoje ljudi koji će tango primeniti u medicinske i psihološke svrhe. Na žalost, još uvek preovlađuju stereotipi u vezi sa ovim plesom koji je svoje zltano doba doživeo između 20 i 50-ih godina prošlog veka kada su i postavljeni osnovni principi. Naime, dramatične, strastvene poze, haljine sa šlicevima, žarko crvene usne, akrobatske egzibicije predstavljaju odlike scenskog tanga koji je u suprotnosti sa salonskim ili tradicionalnim plesom. Ovakva slika o tangu prikriva njegovu suštinu, nešto što je mnogo važnije i dublje.

Suština tanga se zapravo najbolje oslikava u dva simbola: srcu i zagrljaju. Dva srca ‘naslonjena’ jedno na drugo kucaju kao jedno: oba partnera čuvaju zajedničko srce u iskrenom i nemom zagrljaju koji predstavlja emotivni i duševni energetski centar.  Zatvoreni zagrljaj (close embrace) jeste najsličniji prirodnom zagrljaju. Osećamo se udobno i zaštićeno. Šta se dalje dešava nije unapred predviđeno jer nema koreografije i smišljenih šablona pokreta. Sve je improvizacija.  Zatvorenih očiju hodate unazad dok vas partner pažljivo vodi nepoznatom putanjom. Ovo je naročito korisno za osobe koje pate od anksioznosti jer se strah umanjuje sa svakim novim korakom koji se ne može naslutiti. Takođe, tango može biti važan pomagač i u prepoznavanju poverenja u partnerskim odnosima. Neko je u šali rekao da je tango napravljen da bi žene uživale. Istina je da je tango zapravo neverbalni dijalog dva tela koja pronalaze istu ili sličnu frekvenciju. Rikardo Vidort je rekao: ‘’ Kad igrate tango, morate dati sve. Ako ne možete da uradite to, nemojte ni da igrate’’. Upravo je u ovim rečima ključ razumevanja tango terapije, ali i izlečenja od zloćudnih bolesti. Bezulsovna ljubav je, kako naš akademik Jerotić poručuje, moćan, najmočniji podsticaj za naš imunološki sistem. Ljubav sve leči, ali ona ljubav koja je u skladu sa Božijom zapovesti: ljubi bližnjeg svoga kao sebe samog. U tangu imamo mogućnost da pokažemo ljubav, ali i da se prepustimo, da budemo vođeni bez straha da ćemo pogrešiti ili da će nas povrediti. Osećamo se opušteno jer je tango hodajuća meditacija u kojoj je muškarac Animus u pravom smislu te reči, a žena Anima  koja konačno ima priliku da bude ženstvena na najlepši moguči način.

Tango terapija, takođe, pomaže obolelima od Parkinsonove bolesti, kako je pokazala studija Univerziteta u Vašingtonu. Kreirano je 20 časova tanga specijalno namenjenih obolelima od ove bolesti. Rezultati su pokazali da je tango povezan sa znatnim poboljšanjem pri testiranju pokretljivosti ispitanika.

Takođe, u lečenju Alchajmerove bolesti, studija je pokazala da je tango delotvorniji od konvencionalnih vežbi. Pacijenti su se nakon plesa osećali vedrije, bili su spremni da razgovaraju sa članovima porodice. Na časovima su mogli da prepoznaju ritam muzike sa kojim su usklađivali pokrete. Na ovaj način je umanjena socijalna izolacija tipična za ove bolesnike. Muzikom i pokretom  stimuliše se rad mozga, a komplikovana kombinacija koraka deluje stimulišuće i kognitivno zahtevno jer partner sve vreme mora da vodi računa gde je pratnerka i na kojoj joj je nozi balans.

Nakon plesa dolazi do povećanja nivoa oksitocina u krvi koji doprinosi širenju arterija i snižavanju krvnog pritiska, dakle tango se može koristiti kao pomoćno sredstvo u prevenciji srčanih oboljenja i arterioskleroze

Tango se uspešno u svetu koristi u zbrinjavanju starih i nemoćnih bolesnika, kod olakšavanja tegoba umirućih bolesnika ili pacijenata obolelih od malignih bolesti. Kroz muziku i pokret oni se oslobađaju negativnih vibracija, doživljavaju neku vrstu pročišćenja i pronalaze duhovni mir.

Na kraju, važno je istaći da svako ko ume da hoda, ume da igra tango. Možete početi sa tangom i u sedamdesetim godinama, što znači da ograničenja ne postoje jer je tango univerzalni jezik koji svako može da savlada uz malo truda, volje i posvećenosti. Za iskrene tangere i tangerose, tango je mnogo više od stvarnosti. On je unutrašnji dijalog sa sopstvenom dušom.

Takođe pročitajte

Nova era zdrave ishrane: U Walter stigli Vege ćevapi!

Zdravlje, inovacija i ukus spajaju se u najnovijem gastronomskom podvigu kompanije Walter. U vremenu kada …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.