foto Igor Antić

Tako blizu a tako daleko – sve znamenitosti Radan planine

Zamislite da u prečniku od 60 kilometara imate arheološko nalazište iz šestog veka, jedinstvene spomenike prirode i čak četiri banje od kojih se ne zna koja ima više termomineralnih voda a da su ustvari jedni od drugih udaljeni do 150 kilometara.

put koji povezuje lebane i prokupljeNije u pitanju nikakav „bermudski trougao“, svi se oni nalaze podno mistične planine Radan ali su zbog puteva jedni od drugih udaljeni po stotinu kilometera. Nekada davno spajao ih je put, koji je sada šumski i pogodan jedino za terenska vozila, a onda su što zbog sebičnosti, što zbog neznanja da iskoriste to što im je priroda servirala jednostavno zaboravili jedni na druge. Kad je đavo, moguće da je to isti onaj što je stvorio Đavolju varoš, došao po svoje onda se shvatilo da je bolje da se udruže pa su tako nedavno  pet predsednika pet opstina Jablaničkog I Topličkog okruga formirali  „Radanski klaster“. Žele da se izbore da se asfaltira 30 kilometara puta kojim bi se povezale opštine Medveđa , Lebane, Kuršumlija i Prokuplje.streljastvo mete radan planina

Asfaltnu podlogu dobio bi put od Spomen doma „Radan“ u lebanskoj opstini, preko „Dobrih voda“ do „Begovića groba“ i dalje ka poznatoj Prolom banji i banjama u njenom okruženju. Bila bi urađena deonica od „Begovića groba do „Gajtanskih vrata“….

U praksi bi to značilo da neko ko boravi u Sijarinskoj Banji realno je da poseti arheološko nalazište Caričin grad ali mu se ne isplati baš da poseti i spomenik prirode Đavolju varoš ili Prolom, Lukovsku i Kuršumlijsku banju, sa druge strane Radan planine,  jer bi morao da zaobilazi 150 kilometara. Isto važi i za one u Prolom banji.

U marketinškom svetlju ovi lokaliteti potpuno nepravedno nemaju veću pažnju ali vredi znati par činjenica o njima.

gejzer sijarinska banjaSijarinska Banja – Ima 26 izvora od kojih 18 imaju terapeutsku vrednost i jedinstvene gejzere, jedino ih ima još na Islandu.Voda pojedinih izvora po svom hemijskom sastavu je različita: alkalna, kisela, gvožđevita, sa temperaturom od 68-76 ºC. Lekovite vode Sijarinske Banje imaju različitu primenu i koriste se za kupanje, piće i inhaliranje. One pomažu u lečenju hroničnih reumatskih oboljenja, kožnih oboljenja, stomačnih i bolesti žuči, oboljenja bubrega i mokraćnih puteva, anemiju i šećernu bolest, astmu i hronični bronhitis, kao i razne oblike neuroze i stanja lakše psihičke i fizičke iscrpljenosti.

Caričin grad je jedan od izuzetnih spomenika antičke kulture, urbanizma i arhitekture. Justiniana Prima se nalazi na 7 km od Lebana, a 30km od Leskovca, podignuta u 6. veku kao jedan od najvećih i najznačajnijih vizantijskih gradova u unutrašnjosti Balkana. Podigao ga je veliki vizantijski Car Justinijan I (527-565) prema mnogim izvorima u znak zahvalnosti kraju u kome se rodio. I posle 15 vekova od podizanja ovog grada, mozaici su i dalje opstali, izloženi najsurovijim vremenskim uslovima. Postoji i legenda da je Justinijan sagradio za svoju ljubavnicu, plesačicu Teodoru da bi je sakrio od svojih roditelja koji su se protivili ovoj vezi…caricin grad foto gordana ristic

djavolja varosĐavolja Varoš – Ovaj prirodni spomenik čine dva, u svetu retka, prirodna fenomena: zemljane figure, kao specifični oblici reljefa koji u prostoru deluju vrlo atraktivno, i dva izvora jako kisele vode sa visokom mineralizacijom. Ova dva u svetu retka prirodna fenomena posmatrana zajedno „Đavolju Varoš“ čine pravim svetskim čudom prirode. Atraktivnost dva neviđena čuda prirode dopunjuju okolni prirodni ambijent koji oko zemljanih figura deluje surovo, skoro mistično, a u širem okruženju živopisno i pitomo, kao i ostaci naselja, stare crkve, groblja i nekoliko zanimljivih rudarskih jama. Ovaj geomorfološki fenomen je jedinstven u našoj zemlji i vrlo redak u svetu. U Evropi ima sličnih pojava u Alpima (sa obe strane prevoja Brener u Austriji i Italiji, kod Bolcana, zatim u Valerijenu, u pokrajini Gornja Savoja, u Francuskoj i dr.). U Americi je poznata „Bašta bogova“. Međutim, u „Đavoljoj varoši“ su „kule“ brojnije, većih dimenzija i znatno postojanije.

prolom banja facebookProlom Banja se nalazi na jugu Srbije, na padinama planine Radan (550-668m). Poznata je pre svega po svojoj prirodnoj Prolom vodi, koja pripada retkoj grupi voda visokih balneoloških vrednosti: visoko alkalna (pH 8,8-9,2) i niskomineralizovana (suvi ostatak 148 mg/l).

Lukovsku Banju karakterišu obilje izvora mineralnih voda, netaknuta priroda šumovitog Kopaonika i kristalno čist vazduh. Po broju izvora mineralnih voda, različitog sastava i temperature, i njihovoj izdašnosti (preko 100 l/s), spada u najbogatije u zemlji.13681028_1055558194481029_1781081756353832446_n

Kuršumlijska Banja,nazivana još i Prepolaška Banja (zbog položaja ispod poznatog prevoja Prepolca), Košanička Banja i Čoban Banja, ima više vrsta lekovitih voda temperature 14-63°C. Pored vode, Kuršumlijska Banja je poznata po lekovitom termomineralnan pehidu. U lečenju se najviše koriste natrijum-hidrokarbonantne, fluoridne i sulfidne hiperterme, temperature 67°C. Pored termalnih voda, Kuršumlijska Banja je poznata i po lekovitom blatu (peloidu). Zbog svog geografskog položaja i okruženja spada u klimatska lečilišta – vazdušne banje.

 

Takođe pročitajte

Peti foto konkurs OBJEKTIVno Vranje – „Verski objekti(v)“

Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) iz Vranja, već petu godinu za redom …

2 komentari

  1. nikola stanković

    JOŠ JEDAN DOKAZ DA NIJE DOVOLJNO SAMO IMATI NEGI I ZNATI!

    • Poštovani Nikola, uvek je tako kod nas. Nekako nam je tuđe-slađe. To je možda i u prirodi čoveka ali zašto ne bismo mi lepo upakovali to što imamo pa da i drugima bude „slatko“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.