petak , 27 januara 2023
Foto: https://www.facebook.com/udruzenjeCMTDO/

„Tako blizu, a tako lepo“ – Foto konkurs posvećen vranjskom kraju

Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) iz Vranja, drugu godinu za redom uz podršku grada, raspisuje foto konkurs OBJEKTIVno Vranje. Ovogodišnja tema foto konkursa je „Tako blizu, a tako lepo“.

Ove godine tema konkursa se uslovno rečeno nametnula. Vreme pandemije vratilo nas je prirodi, selima, okolini grada i ruralnim područjima koje kriju bogate turističke potencijale. Plan razvoja grada podrazumeva razvoj i promociju ruralnih sredina i turizma grada. Zbog toga ove godine tema konkursa „Tako blizu, a tako lepo“ ima za cilj da pokaže najlepša područja seoskih sredina otkrivenih i neotkrivenih turističkih bisera vranjskog kraja.

Opšti cilј konkursa je obogaćivanje turističke ponude grada i razvoja i promocije seoskog turizma, kroz promociju kvalitetnog sadržaja koji gotovo da uopšte nije zastuplјen u kulturnoj ponudi grada.

Interno istraživanje pokazuje da deceniju unazad svega nekoliko puta su organizovane izložbe fotografija, i odatle potreba da se i ova sfera umetnosti promoviše i pruži prilika onima koji se njome bave da se edukuju i nauče nešto novo. Sa druge strane konkurs pretenduje da postane tradicionalan i uvrsti se na listu stalnih godišnjih postavki u gradu.

Foto konkurs – Propozicije

UČEŠĆE

Na konkurs se mogu prijaviti svi profesionalni fotografi i amateri, stariji od 14 godina iz svih zemalјa. Organizator može da odbaci prijavu u slučaju da ista ne ispunjava uslove konkursa u pogledu godina ili u slučaju da je na fotografijama prikazno nešto što se kosi sa važećim zakonskim propisima Republike Srbije.

TEMA

Povratak vrednosti fotografije kao svedoka vremena u kome živimo. Naš grad se brzo razvija, ali se brzo razvijaju i digitalne tehnologije. Umetnička fotografija nestaje i ustupa mesto amaterskim fotografijama koje bez ideje da se umanjuje njihov kvalitet budu jednokratno iskorišćene za potrebe društvenih mreža. Foto konkurs ima za cilј promociju okoline i turističkih potencijala Vranja i nužna je tematska pokrivenost.

ŽIRI

Stručni žiri će odabrati prva dva mesta dok će se treća nagrada dodeliti po izboru publike. Naime, sve pristigle fotografije biće postavljene na društvenim mrežama, pa će i pratioci moći da glasaju za najbolju fotografiju. Ona koja dobije najviše glasova (lajkova) poneće titulu najbolja fotografija po izboru publike. Kriterijumi po kojima će se vršiti izbor fotografija su pre svega kreativnost, originalnost i tehnički kvalitet predatog materijala. Stručni žiri će nezavisno od ovog izbora napraviti selekciju 20 fotografija, koje će kasnije uz tehničku i umetničku obradu biti izložene 7. septembra, a nakon toga poklonjene legatu Gradu.

NAGRADE

Konkursom se utvrđuju sledeće nagrade:
I nagrada – vaučer za foto opremu u vrednosti od 15.000 RSD,
II nagrada – vaučer za foto opremu u vrednosti od 10.000 RSD
III nagrada – vaučer za foto opremu u vrednosti od 5.000 RSD
Pomenute novčane nagrade obezbeđuje udruženje CMTDO za fotografije čiji su autori saglasni da se nagrađene fotografije ustupe udruženju CMTDO na korišćenje u marketinške svrhe uz navođenje autora.

BROJ I VELIČINA FOTOGRAFIJA

Tehnički uslovi:

Fotografije se isklјučivo šalјu u digitalnom formatu na e-mail [email protected] u .jpg /.jpeg/ formatu u visokoj rezoluciji – ne manjoj od 150 dpi, jer će odabrane fotografije biti odštampane i izložene, dok je minimalna rezolucija fotografija u digitalnom formatu: 6 megapiksela (rezolucija 3,000 x 2,100 piksela)., Maksimalna dozvoljena veličina fotografije je 20 MB. Autori mogu da konkurišu sa crno-belim, monohromatskim i/ili fotografijama u boji. Fotografije mogu biti obrađene na računaru i ostavlјa se sloboda autoru da prikaže Vranje i okolinu.

Fotografije ne smeju da sadrže potpis autora, bilo kakvu imitaciju vodenog žiga ili naknadno unetog teksta preko fotografije.
Jedan autor može učestvovati sa najviše tri fotografija.

Jedan autor može osvojiti samo jednu nagradu. Ukoliko više fotografija istog autora bude predviđeno za nagrade, taj autor dobija samo jednu nagradu, a ostale nagrade se redom dodelјuju autorima čije fotografije slede u nizu najbolјe plasiranih.

IMENOVANјE FOTOGRAFIJA

Fotografiju treba imenovati : Ime i prezime_Redni broj_Naziv fotografije_datum nastanka fotografije. (npr. Ivan-Ivanovic_1_park_01072020; Ivan-Ivanovic_2_centar-grada_31062021)

PRIJAVA I SLANјE FOTOGRAFIJA

Prijem radova isklјučivo na vom.rs/foto-konkurs ili mejlom na [email protected]

KALENDAR IZLOŽBE

Prijem fotografija do 20. avgusta 2021. godine
Žiriranje će se održati 25. avgusta 2021. godine u prostorijama udruženja CMTDO
Rezultati žiriranja biće objavlјeni do 1. septembra 2021. godine
Otvaranje izložbe fotografija i uručenje nagrada 7. septembra 2021. godine .

AUTORSKA PRAVA I UPOTREBA FOTOGRAFIJA

Organizator ima pravo na korišćenje svih poslatih fotografija u okviru konkursa, isklјučivo za promociju foto konkursa u bilo kojem obliku i u bilo kojem mediju. Pri tome će Organizator nastojati da navede ime autora, ali neće odgovarati ukoliko to uredništvo drugog medija ne učini. Pri ovakvom korišćenju, Organizator se oslobađa bilo kakvih potraživanja od strane autora fotografija na konkursu. Organizator ima pravo da nakon završetka konkursa koristi fotografije za organizovanje izložbe i za potrebe dalјe promocije fotografija i izložbe. Sve nominovane i pobedničke fotografije će biti deo izložbe povodom 7 septembra. Fotografije koje učesnici šalјu moraju biti autorske, odnosno oni moraju biti autori tih fotografija. Onaj ko šalјe fotografiju na konkurs, mora na nju imati neotuđiva autorska prava koja su definisana važećim zakonima o autorskim pravima. Strogo je zabranjeno kopiranje takvog sadržaja bez dozvole autora.

Organizator se odriče odgovornosti u slučaju povrede ovog prava od strane trećeg lica. Ukoliko organizator posumnja da je neko poslao fotografiju na koju nema pravo, može zatražiti dodatni dokaz o autorstvu ili bez dalјeg objašnjenja diskvalifikovati učesnika konkursa iz dalјeg takmičenja.

Organizator izložbe ne preuzima odgovornost za bilo kakvu zloupotrebu autorskih prava.

Relaizaciju konkursa finansijski je podržao Grad Vranje u okviru sufinansiranja projekata iz oblasti kulture za 2021. godinu.

KONTAKT

Dodatne informacije o učestvovanju u konkursu možete dobiti putem elektronske pošte [email protected] ili pozivom na +381616040777

Takođe pročitajte

200 hiljada EUR za kreativnost u turizmu

Evropska unija će dodeliti bespovratna sredstva za kreativne i inovativne ideje u oblasti turizma i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.