Iguman Serafim i sestra Marta, manastir Sukovo

Tajna manastirskog sira – pirotski kačkavalj na francuski način

Manastirske ekonomije uglavnom su poznate po dobroj rakiji ali manastir Uspenja Presvete Bogorodice kod sela Sukova nadomak Pirota pored rakije čuva i tradiciju pravljenja najboljeg pirotskog sira.

 

Manastir Sukovo

Manastir Sukovo se nalazi 18 kilometara istočno od Pirota na desnoj obali reke Jerme. Nalazi se u podnožju brda zvanog “Carev kamen” u podnožju Stare planine. Bratstvo ovog manastira sa proizvodnjom sira počelo je da se bavi 2006.godine i uspeli su da tradicionalni proizvod ovog kraja oplemene začinima kao što su bosiljak, čubrica, majčina dušica, gruvana paprika…

“Bili smo pčetnici u pravom smislu te reči ali smo uspeli da uz pomoć poznatih pirotskih majstora za pravljenje kačkavalja puno naučimo. Pomogla nam je i poseta fabrici sira “gauda” u Francuskoj odakle smo preneli neke njihove “tajne” tako da smo naš sir i kačkavalj oplemenili začinima, kaže otac Serafim, iguman ovog manastira.

Sir – Manastir Sukovo

U osnovi imaju tri osnovna proizvoda kačkavalja, beli sir i urdu ali su od njih napravili paletu od čak 14 delikatesa. Svaki od 250 litara, koliko dnevno prerade sa svoje farme, pretvore u najukusnije proizvode.

“Prvo smo imali dve krave a sada imamo 20 i planiramo da proširimo proizvodnju jer su naši proizvodi našli put do vernika. Kačkavalj pravi na tradicionalan način, a beli sir od nekuvanog mleka, odnosno bez pasterizacije tako da se sačuvaju svi enzimi. Kačkavalj mora da odstoji 40 dana pre nego što se konzumira a “čuva” ga so, i ništa drugo, objašnjava Mile Cvetković, majstor za pravljenje manastirskog sira.

Jedan od manje poznatih sireva je ćubek, odnosno “ruža kačkavalja” koji ostaje kao višak kada se sir pakuje u kalupe. Prilikom pravljenja sira izdvaja se masnoća od koje prave najkvalitetniji maslac a od surutke prave urdu koja je idealna za one koji ne smeju da jedu “jake” sireve.

Za sada svoje proizvode prodaju kao poljoprivredno gazdinstvo ali su u cilju proširenja proizvodnje registrovali i zadrugu.

“Stočarstvo je veliki izazov za naše bratstvo ali smo namerni da istrajemo u tome jer na taj način čuvamo našu tradiciju i opstanak našeg “doma”, veli otac Serafim

Takođe pročitajte

Slavni violinista dobija laskavu titulu u rodnom gradu

Nišlija Nemanja Radulović, koji godinama živi i stvara u Francuskoj, biće proglašen za počasnog člana …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.