Foto: Pixabay (qimono)

Tajland – mistične lokacije budističkog sveta

Ako ste zaljubljenici u putovanja, a volite dozu egzotike, mistike i priče pune magije i mitskih bića, Tajland je onaj kutak sveta koji čeka na vas.

Da li postoji išta uzbudljivo kao odmor na egzotičnim plažama u zemlji koja počiva na legendama i mitovima?

Sirene, divovi, prokletstva, zabranjene ljubavi – u tajlandskom folkloru pronaći ćete gustu mrežu neobičnih priča o drevnim kraljevstvima. Brojna mesta u ovoj dalekoj zemlji poštuju se kao sveta i neprikosnovena baš zbog verovanja da su dom natprirodnih bića.

Priče o čudesnim stvorenjima prenose se sa generacije na generaciju i fasciniraju Tajlanđane i turiste širom sveta. Ako želite da isplanirate putovanje na Tajland, sasvim je izvesno da posebno mesto u itinereru treba da posvetite nekim od sledećih lokacija.

Istraživali smo misteriozne znamenitosti Tajlanda i raskošne priče koje iza njih stoje. Pročitajte.

Foto: Pixabay (CryptoSkylark)

Veliki kanjon Tajlanda – Legenda o odanom psu

Malo koji turista zna legendu o grupi peščara kraj reke Mekong. Naučnici tvrde da su rupe na stenama rezultat erozije tokom dugog vremenskog perioda (možda je čak reč o milionima godina). Sam Phan Bok doslovno znači “3000 plitkih jezera” – a neke od ovih rupa izgledaju kao Miki Maus ili srce.

Međutim, iza impresivnog izgleda Velikog kanjona Tajlanda, odnosno Sam Phan Bok-a krije se jedno dirljivo predanje iz tajlandskog folklora. Veruje se da je nekada davno jedan gradski guverner čuo vest da je blago otkriveno u pećini u Sam Phan Boku. Okupio je sve svoje činovnike da sa njim krenu u lov na blago. Ušao je sam u pećinu dok su drugi čekali napolju i naredio je svom odanom psu da čuva ulaz.
Kada je guverner otkrio blago, želeo je da sve zadrži za sebe. Našao je drugi izlaz i sa sobom poneo bogatstvo. Legenda kaže da je njegov verni pas čekao na njegov povratak sve dok se nije pretvorio u stenu.

Zanimljivost: na samom ulazu u kanjon vidi se velika stena u obliku pseće glave koja se nalazi tačno na vrhu litice.

Muzej Eravan – “U stomaku” mitološkog troglavog slona

Da li ste znali da je slon nacionalna životinja Tajlanda? O tome koliko tajlandski narod voli slonove svedoče statue ovih životinja širom zemlje. “Poseban slon” je Eravan – prema hinduističkoj mitologiji, ovo je božanski beli slon sa više glava koji nosi hinduističkog boga Indru. Tajlanđani veruju da je Eravan svet i donosi sreću. Zbog toga ne treba da iznenadi što ime Eravan nosi čuveni vodopad, brojni hoteli, mostovi i muzej u gradu Samut Prakan.

Prema mišljenju mnogih, muzej Eravan je najlepši u čitavoj Aziji. Visok neverovatna 42 metra, muzej ima tri sprata koji predstavljaju Podzemlje, Zemlju i Nebo. Pored antikviteta, umetnina i različitih predmeta tajlandske kulturne baštine u muzeju se nalazi i masivna bronzana skulptura troglavog slona.

Jezero Nong Han – tajlandska Atlantida

Da li ste čuli za tajlandsku Atlantidu i princa Nagu?

U ovoj varijanti priče o potopljenom gradu pripoveda se o jednoj neobičnoj ljubavi i kraljevskom gnevu. Naime, prema legendi princ Naga iz Podvodnog kraljevstva bio je opčinjen lepotom guvernerove ćerke iz grada iznad. Preobrazio se u belu vevericu da bi je posmatrao.
Guvernerova ćerka je bila fascinirana belom vevericom i naredila je lovcu da je uhvati. Međutim, nesrećnim spletom okolnosti, lovac je vevericu smrtno ranio. U svom poslednjem dahu princ Naga je smogao snage da se preobrazi, pretvori se u diva i iz ogromog gneva i besa izazove strašan zemljotres i potop biblijske veličine. Ceo grad je uništen i potopljen. Ostako je samo veliko jezero Nong Han kao podsetnik na ono što se dogodilo.

Foto: Pixabay (suc)

Inače, Nong Han je idealna destinacija za ljubitelje prirode, pogotovo u periodu od decembra do februara kada se transformiše u „More crvenog lotosa“. Tada milioni cvetova crvenog lotosa u punom cvetu pokrivaju površinu jezera.

Doi Nang Non – mitska planina usnule princeze

Ako se vozite od Čiang Raja prema okrugu Mai Sai, možda ćete videti formaciju planinskog lanca koja će vam privući pažnju. Formacija izgleda baš kao silueta trudne žene koja leži na leđima, okrenuta ka nebu.

Ko je ova dama i zašto tamo leži? Legenda kaže da je nekada u drevnom severnom kraljevstvu postojala prelepa princeza koja se zaljubila u dečaka iz štale. Zatrudnela je, a od gneva njenog oca pobegli su u goru. Iscrpljena putovanjem, princeza se odmarala u pećini dok je njen ljubavnik izlazio u potrazi za hranom.

Nažalost, kraljevski vojnici su ga sustigli i ubili. Kada je princeza shvatila da njenog ljubavnika nema, ubola se ukosnicom. Njena krv je tekla niz planinu pretvarajući se u reku Mae Sai, a njeno beživotno telo pretvorilo se u ovaj impresivan planinski venac.

Svetilište u Bang Kapiju – tajlandska priča o Romeu i Juliji

U selu Bang Kapi nalazi se svetilište posvećeno tajlandskom Romeu i Juliji, gde mnogi odlaze da se mole za večnu ljubav. Ljubavna priča o Kvanu i Riam jedna je od najpoznatijih na Tajlandu, a govori o siromašnom zaljubljenom paru i njihovoj nesrećnoj sudbini. Naime, mladi zaljubljeni su živeli u ruralnom Bangkoku, gde su se zakleli da će se voleti do poslednjeg daha na samrti.

Jednog dana, bogata porodica posećuje njihovo selo i vidi Riam koja je jako ličila na njihovu pokojnu ćerku. Odlučili su da je usvoje i odvedu sa sobom. Nakon tri godine, Kvan počinje da sumnja u Riamino obećanje. Prilagođena novom bogatom životu, Riam je izrasla u prelepu mladu ženu, kojoj se udvarao jedan bogati mladić.

Kada sazna da joj se majka razbolela, Riam se vraća u selo gde ponovo sreće Kvama i shvata da ne može bez njega. Međutim, za njom dolazi i bogati udvarač i izjavljuje joj ljubav. U dramatičnoj tuči koja nastaje između bogataša i Kvana, nažalost Kvan nastrada. Odlučna da održi svoj zavet, Riam oduzima sebi život.

Ova ljubavna priča dotakla je srca mnogih Tajlanđana, ali i turista širom sveta koji dolaze do svetilišta ne bi li od Kvana i Riam dobili blagoslov za svoju ljubav.

Neobična kulturna baština Tajlanda čuva još mnogo misterioznih pripovesti, koje stanovnici ove zemlje sa pobožnošću prepričavaju.

Nesumnjivo je da se putovanje u ovu daleku zemlju pretvara u čudesno putešestvije kroz različite mitološke slojeve bogatog azijskog folklore.

Takođe pročitajte

Lebane po četvrti put organizuje Miholjske susrete sela

I ove godine opština Lebane je kod Ministarstva za brigu o selu prošla na projektu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.