utorak , 29 novembra 2022

Table sa QR kodovima za promociju turizma i arhitekture

Na predlog glavnog gradskog urbaniste Tanje Obradović savremene table sa “QR” dobiće za početak stotinak zgrada koje imaju turističku i arhitektonsku vrednost. Pored osnovnih podataka na tabli se nalazi kod koji se jednostavno aktivira uz pomoć “pametnih” telefona i učitava podatke o zgradi na srpskom i engleskom jeziku. Takođe, postoji mogućnost i audio zapisa.
Tanja Obradović ističe da je na ovu ideju došla zahvaljujući “Arhitektonskom vodiču Niša” koji je izdao Društvo arhitekata Niša i koji je odlično polazište za istraživanje građevinskog nasleđa u gradu na Nišavi. Ona pojašnjava da u ovaj vodič nisu predstavljene samo zgrade koje su pod zaštitom države već i sve one koje imaju vrednost u arhitektonskom smislu. “Ovaj vodič je odlična podloga u turističkom smislu ali i za unapređenje arhitekture. Činjenica je da Niš ima objekte na koje može da bude ponoson i u okvirima širim od okruženja. U vodiču su opisana 100 objekta a mi smo već table psoatvili na dvedesetak. Dobili smo saglasnost vlasnika da postavimo table na još 50 a za ostale nismo dobili zeleno svetlo vlasnika a koji su njihovu motivi za takvu odluku nismo želeli da otkrivamo, ističe naša sagovornica i dodaje da spisak nije konačan i da će postavljanje tabli ima širi i trajniji kontekst.
Ovakvo obeležje zaslužuje i Aneks Elektronskog fakulteta čiji je projekat dobio prvu nagrad na beogradskom Salonu arhitekture što je velika čast za niške arhitekte. I ostali projekti koji budu poneli neko priznanje takođe će biti obeleženi. Sve to podiže vrednost objekta i turističku ponudu grada. Kada se prvi put nađete u nekom gradu i nemate vremena da tražite vodiča od velike koristi su ovakve table gde jednostavno saznate za kratko vreme puno o nekoj zgradi, kaže Tanja koja očekuje da neko od programera ponudi softversko rešenje za buduće virtuelne ture i da se na taj način ova ideja dodatno unapredi.
Među prvima su table dobile zgrade u najužem centru kao što je Oficirski dom, Glavna pošta, Univerzitet, Grčki konzulat, Bali-begova džamija, zadužbina Đoke Jovanovića…

Prema rečima glavnog urbaniste postavljane ovih tabli grad nije koštao ni dinara jer je sve platio “prijatelj grada”.
Dopala mu se ideja i ponudio je da je finansira ali je imao jedan uslov a to je da ostane anoniman. Jednostavno hteo je da da svoj doprinos promociji grada, kaže ona.

Takođe pročitajte

„Mentalno zdravlje – izazovi u obrazovanju i formiranju profesionalne karijere”

Psihološko savetovalište za studente pri Studentskom kulturnom centru Niš u saradnji sa Savezom studenata Univerziteta …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.