Ta stara dama, Atina!

Atina – kolevka zapadne civilizacije, jedan od nastarijih gradova Evrope, višemilionska prestonica Grčke – mesto je koje godišnje poseti nekoliko miliona turista.  Dok beleži godine recesije, grčka privreda s ponosom ističe porast broja gostiju. 

Evzoni s turistimaPosledice krize vidljive su na ulicama Atine – u demonstracijama su gorele banke i pozoriše, mnogo je prosjaka i migranata na ulicama, zatvoreno je mnoštvo radnji…  U samom centru grada ostalo je malo Atinjana – stanove su uglavnom izdali strancima, a oni pobegli od buke, smoga i visokih temperatura u prijatnija područja oko prestonice.

Naši ljudi poslednjih godina, kao destinaciju za odmor, biraju i područje oko  Atine – okolna manja mesta – i boravak u njima kombinuju sa posetom značajnim kulturno-istorijskim spomenicima u ovom delu područja Atika. Ipak, najbolje vreme za posetu glavnom gradu bliske nam Grčke su jesen i proleće, dok u ovo doba godine, „gori zemlja“ u Atini, kako se to popularno kaže.Plaka

Akropolj ili Akropolis, kako ga Grci zovu, brdo sa antičkim građevinama, glavno je odredište turista. Sa njega puca pogled na Atinu u kojoj ni jedna zgrada ne sme da bude viša od Akroplja. Ulaz je do prošle godine bio 12, a od ove 20 evra. Najčuvenija građevina na Akropolju je, svakako, Partenon, hram boginje Atine, zaštitnice grada. Izgrađen je u 5.veku pre nove ene, za vreme vladavine Periklea. To je period „zlatnog doba“atinske demokratije. Partenon je najznačajnija sačuvana građevina klasičnog stila i simbol antičke Grčke. Grčko Ministarstvo kulture godinama sprovodi proces restauracije objekta.

zgrada parlamenta 2Staro jezgro Atine, Plaka, mesto je gde turisti najčešće provode vreme, nakon što se spuste s Akropolja. Uske kamenite ulice, brojne radnje, kafei i restorani, odišu patinom kojom i Skadarlija u Beogradu, na primer.

Dva najpoznatija trga u Atini su Omonia i Sintagma. Na prvom se nalazi najveći broj hotela, ali je poznat i kao mesto gde se diluje narkoticima i kao leglo prostitucije. Drugi trg, Sintagma je glavni trg prestonice, a poslednjih godina čuven je po demonstracijama protiv grčke vlade, usled višegodišnje recesije i odnosa sa kreditorima. Ipak, tu, ispred zgrade grčkog parlamenta, turisti ne propuštaju da se fotografišu sa pripadnicima garde, čuvenim Evzonima, čiju smenu straže prate zbog poznatog rituala.

Stara dama Atina verovatno će i dalje biti stecište turista iz svih krajeva sveta, bez obzira na krizu, ali će joj do povratka starog sjaja biti potrebne godine ekonomskog napretka.

Takođe pročitajte

Dvodnevna poseta Privredne komore Bijeljine jugu Srbije

Predstavnici Privredne komore Bijeljine u saradnji sa turističkim organizacijama i lokalnom samoupravom i privrednicima boraviti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.