Svojevrsni čas istorije u Vlasotincu

Učenici i profesori Gimnazije „Stevan Jakovljević“ u Vlasotincu obeležili su 56.rođendan škole, koji se ove godine poklapa sa 140. godišnjicom od oslobođenja Vlasotinca od Turaka i sto godišnjicom završetka Velikog rata, što je neizbežno odredilo temu svečane akademije.

Ona je ovom prilikom nosila naziv „U zagrljaju majke Srbije“, a pripremili su je učenici na čelu sa prof. srpskog jezika i književnosti Sašom Stankovićem.
Direktor Živan Šušulić podsetio je da je gimnazija u ovoj godini dobila jedno od najznačajnijih priznanja u istoriji škole.

Na 13. Međunarodnom sajmu obrazovanja „Putokaz“ u Novom Sadu vlasotinačka gimnazija dobila je zlatnu medalju za kvalitet obrazovanja“– rekao je, između ostalog, Šušulić.
Tokom programa gimnazijalci su kazivali Streljinu besedu nakon poraza u Grdelici 1807. godine, pesmu „Otadžbina“, Đure Jakšića, „Bojnu Pesmu“ Jovana Jovanovića Zmaja, Apel za Srbiju Viktora Igoa, izjavu 350 uglednih Vlasotinčana u „Srpskim novinama“, objavljenu 12. aprila 1878. godine u kojoj se žestoko protive da Vlasotince bude deo Velike Bugarske i druge istorijske sadržaje.
Na 56.rođendan vlasotinačke gimnazije okupili su se bivši đaci i profesori, predstavnici lokalne samouprave, javnih preduzeća i ustanova. Zaposlenima su uručene jubilarne nagrade, a svečanosti je prethodilo zasađivanje drveta generacije u dvorištu škole.

Takođe pročitajte

Životne lekcije kao deo dodatne nastave

Gimnazijalke iz Leskovca, u pratnji profesorke engleskog jezika Biljane Pipović, posetile su udruženje „Naš svet“ …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.