sreda , 18 maja 2022

Svi treba da znaju šta drugarstvo znači

Današnja priča govori nam o prijateljstvu, ljubavi, jednakosti i u vreme kada se oko nas dešavaju ne tako lepe stvari zasigurno su nam potrebne inspirativne i ohrabrujuće stvari koje nam prikazuju sasvim na izgled obične ljude, a po svemu sudeći mi bi smo rekli prave heroje.

Svoje punoletstvo Časlav Petrović  iz Aleksinca će dugo pamtiti, koje je zajedno sa svojim godinu dana mlađim drugovima, porodicom i razrednom proslavio. Žurka koja je priređena Časlavu će kako on kaže, pamtiti dok je živ jer su mu svi njegovi prijatelji iz razreda, razredna Maja i majka Marija Stefanović “ispunili srce toplinom”.

Rođen je sa cerebralnom paralizom i ostavljen u Zvečanskoj ali je uspeo da pobedi svoj hendikep i izbori se za redovno školovanje kao i svako drugo dete.

 • MAMA HRANITELJICA
  Časlav svoju hraniteljicu Mariju naziva „mamom“ jer ga je ona u pravom smislu „podigla na noge“.
  Od kako je decembra 2005.godine došao u naš dom on je član porodice i to će zauvek ostati. Nije bilo lako ali smo se smo ga zavoleli čim smo ga onako bespomoćnog ugledali u Zvečanskoj, kaže Marija koja nema reči kojim bi se zahvalila njegovim drugovima. Potpuno su se posvetili Časlavu dok je u školu tako da ona ima obavezu samo da ga dovede i dođe po njega.”

Časlav je najstariji u svom razredu jer je zbog zdrastvenih problema i teške operacije koju je imao 2009. pauzirao jednu godinu. Ta operacija je upravo razlog zbog koga Časlav danas može da stane na svoje noge, barem uz pomoć hodalice. Za dalji napredak zaslužni su njegova upornost i nesebična pomoć drugara iz odeljenja.

U odeljenju se još uvek prepričavaju utisci sa žurke, a Časlav kaže -” To što su mi organizovali rođendan je nešto najlepše što je neko, osim mojih roditelja-hranitelja, učinio za mene. Znao sam koliko im značim jer mi svaki dan to pokazuju, ali, nisam verovao da će mi ikada na rođendan doći ceo razred..”  budući profesor engleskog jezika, koji svojim šarmom i optimizmom ispunjava učionicu.
Mi znamo da Časlav ima problem ali smo to prevazišli i sada među nama nema više razlike. Ravnopravan je sa nama u svemu, ukazuje nam Marko Vukadinović dok drugarice Emilija, Jovana, Stefanija… hvale njegov smisao za humor.”

On zna kada je rođendan svakom od nas i šta smo u horoskopu bez ikakvog podsetnika. On nas nosi u svom srcu kao i mi njega. On je naš mlađi brat iako je stariji godinu dana, kažu drugarice koje priznaju da ga je ponekad teško ućutkati ali „i to je deo njegovog šarma“.

 • HAMLET
  Časlav je odličan đak ali mu je engleski omiljeni predmet i voleo bi da podučava decu, i to osnovce.
  “Osećam da bi znao kako da im prenesem ljubav prema ovom jeziku, samouveren je ovaj aleksinački „Hamlet“. Naime, u školskoj predstavi oživeo je lik ovog Šekspirovog junaka.
  Direktorka Danijela Veljković ističe da je Časlav prvi učenik gimanzije sa invaliditetom i da se uspešno nose sa ovim izazovom.

  This slideshow requires JavaScript.

Časlav nikada nije imao zvanično personalnog asistenta ali je zato drug Veljko njegov najveći oslonac i podrška. Pomažu svi al Veljko je nekako uvek tu za njega kada treba spakovati knjige, preći u kabinet, otići na odmor za užinu…
Nemojte preterivati, radio bi to Časlav i za mene, znam čoveka, skroman je ovaj momak koji se gotovo postideo što ga toliko hvale. Inače, bili su iznenađeni i što će novine pisati o njima „jer nisu uradili ništa posebno, samo su drugu priredili iznenađenje.“

Na žurci je poseban ples bio rezervisan za razrednu Maju Petrović, profesorku srpkog jezika. Ona ne krije ponos što su njeni učenici dobili peticu iz dva najvažnija predmeta, ljudskosti i solidarnosti.
Časlav je poseban i od njega smo svi puno naučili, kaže razredna koja ističe da su im podršku dali i članovi „Aleksis benda“ koji su ih besplatno zabavljali. Međutim, Časlav ima zamerku, nisu svirali njegovi omiljenu pesmu od Tošeta Proeskog „Ako me pogledaš u oči“.

Polako Časlave biće i ta pesma kada slavimo maturu, tvoj rođendan je bio generalna proba..” – kažu mu drugovi.

Takođe pročitajte

Dani Vlasotinca od 19. do 25. maja

U organizaciji Кulturnog centra, pod pokroviteljstvom opštine Vlasotince, od 19. do 25. maja održaće se …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.