Svi mozaici Vile sa peristilom na Medijani

Rečno božanstvo Fluvius, glava mitskog čudovišta Meduze, kukasti krst „svastika“ i još osam stotina kvadrata mozaika sa arheološkog lokaliteta Medijana dostupni su za posetioce posle više od 30 godina od njihovog otkrića.

mozaik medijanaNalazište Medijana nastalo je krajem trećeg veka naše ere kao luksuzno predgrađe prenaseljenog Naisusa gde je imućno stanovništvo gradilo svoje vile i letnjikovce. Posebno se po raskoši izdvaja Vila sa peristilom za koju se veruje da je povremeno bila i dom rimskim carevima. Iako se najviše vezuje za cara Konstantina ne postoje dokazi da je on ikada boravio u ovoj vili. Zidine su davno nestale i ostali su samo tragovi ali je veći deo mozaika sačuvan. Oni su otkriveni 1982.godine ali nisu bili dostupni za javnost jer su ubrzo nakon otkriće zaštićeni slojem peska.mozaik medijana nis

Nakon tri godine konzervatorskih radova i restauracije u lepoti mozaika moći će da uživaju turisti jer je sagrađena i zaštitna konstrukcija koja ih štiti od spoljih uticaja.  Reč je o najvećoj površini mozaika koje porede sa onima u vili cara Maksimilijana na Siciliji.

mozaik flavius„Glava Meduze se kao simbol javlja u svim sličnim prostorima a cilj je  da  se prvo naiđe na Meduzu i ako gost nije dostojan domaćina da se na tom mestu skameni, pojašnjava simboliku Nemanja Smičikost iz republičkog Zavoda za zaštitu spomenika. Međutim, rečno božanstvo Fluvius ne pojavljuje se često i u našoj zemlji sličnih figurativnih prikaza ima još samo u Gamzigradu i Sremskoj Mitrovici. Kukasti krst koji ovde nalazimo je bio simbol života i to potiče iz Indije i korišćen je u smislu trajanja života. Kasnije je zloupotrebljen ali sa istom idejom „Treći Rajh će trajati večno“.  Bez daha ostavljaju i mozaici u Maloj trpezriji koji su otkriveni tek pre tri godine.

mozaik kukasti krst

Nekoliko kulturnih institucija su bile uključene u ovaj projekat i direktorka Elena Vasić iz niškog Zavoda za zaštitu spomenika kaže da je najveći deo posla oko zaštite nalazišta završen. Država je uložila je 147 miliona dinara za zaštitnu konstrukciju i konzervaciju mozaika.

Radno vreme lokaliteta je od utorka do petka (ponedeljkom ne radi) od 11 do 18 sati, a subotom i nedeljom od 10 do 15 sati.

Cena karte je 150 dinara za odrasle, a 130 dinara za đake, studente i penzionere.

Grupne posete odraslih su 200 dinara po osobi i uključuju posete svim objektima Narodnog muzeja Niš (Ćele kula, Arheološka sala, Logor „12. februar“ i Medijana), a cena karte za grupne posete đaka, studenata i penzionera je 170 dinara.

Ovo su inače desetostruko niže cene u odnosu na posetu bilo kom arheološkom lokalitetu sličnog značaja u Evropi.

 

Takođe pročitajte

Festival CircleArt – Zelena promena je ženskog roda? – nagradni javni poziv za fotografiju

U okviru EU zelene nedelje, EU info point Niš i Festival reciklažne i cirkularne umetnosti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.