Svetski dan turističkih vodiča obeležen u Vlasotincu

Obeležavajući Svetski dan turističkih vodiča Turistička organizacija je juče organizovala pešačku turu pod nazivom „Stazama graditeljskog nasleđa Vlasotinca“. Tačno u podne grupa Vlasotinčana koja je želela da svoju varoš posmatra iz ugla turista okupila se u centru grada.

Olivera Cvetković, direktorka Turističke organizacije ovoga puta bila je u ulozi vodiča, a među okupljenima mnogo đaka osnovnih i srednjih škola, profesora, penzionera, dece. Najmlađi učesnik ove ture je bila devetomesečna Una Dragišić, koju je mama sa bratom Matijom izvela u šetnju po lepom sunčanom danu.

Direktorka Olivera Cvetković je ovom prilikom podsetila da se Vlasotince prvi put u turskim spisima pominje 1516. godine i da je imalo strateški značaj jer se nalazilo na putu prema Carigradu, da Turci ovde nisu živeli i da je jedina građevina iz toga doba „Turska kula“ u kojoj je danas smešten Zavičajni muzej.

Prisutni su najpre obišli Spomenik palim borcima za oslobođenje i ujedinjenje u nacionalnim pokretima i ratovima od 1809. do 1918. godine u centru grada koji je delo ruskog carskog arhitekte Nikolaja Кrasnova.

O Zavičajnom muzeju i Staroj srpskoj grafici, legatu akademskog slikara Miodraga Nagornog govorio je kustos Novica Tričković.

Usledila je poseta „Giginoj kući“ i palati Milana Valčića, u kojima je smeštena Narodna biblioteka „Desanka Maksimović“. Biblioteka u Vlasotincu postoji od 1912. godine kada je učitelj Petar Spirić formirao prvu knjižnicu i čitaonicu. Gigina kuća rađena je u orijentalno-balkanskom stilu i predstavlja jedan od četiri spomenika kulture u Vlasotincu. Palata Milana Valčića, bankara i rentijera, građena u eklektičkom stilu, mešavinom renesanse, baroka i neoklasicizma, simbol je raskoši i moći porodice Valčić.

Obnovljena nakon požara 2008. godine, biblioteka danas poseduje knjižni fond od blizu 60.000 knjiga, kao i legat slikara Miodraga Nagornog, koji se sastoji iz portreta uglednih Vlasotinčana.
Govoreći o crkvi Svete Trojice sveštenik Miloš Živić je podsetio da je prva crkva u Vlasotincu na mestu današnje crkve, podignuta 1832. godine uz saglasnost turskog paše sa sedištem u Prizrenu. Nakon požara crkva je ponovo izgrađena 1858. godine.

Кralj Milan Obrenović je 1887. godine posetio crkvu u Vlasotincu i pomogao prilikom izgradnje zvonika. Crkva je obnovljena 2006. godina a freskopis je završen prošle godine.

Šetnja stazom graditeljskog nasleđa Vlasotinca završena je obilaskom memorijalnog kompleksa „Staro groblje“.

Mladi su upoznati sa zanimanjem turističkog vodiča i turističkog animatora, a Turistička organizacija je pokušala da podseti na naše bogato graditeljsko nasleđe koje je veoma značajno za razvoj turizma.

Akciju su podržala udruženja „Osmeh“ i „Vlasinska vila“.

Izvor: Kulturni centar Vlasotince

Takođe pročitajte

Dvodnevna poseta Privredne komore Bijeljine jugu Srbije

Predstavnici Privredne komore Bijeljine u saradnji sa turističkim organizacijama i lokalnom samoupravom i privrednicima boraviti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.