Svetski dan srca

Svetski dan srca obeležava se 29. septembra, a tema ovogodišnjeg Dana srca je „UPOTREBI SRCE ZA SVAKO SRCE“.

Cilj obeležavanja Svetskog dana srca je podizanje svesti stanovništva o kardiovaskularnim bolestima. Bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzrok morbiditeta i smrtnosti u svetu i u Srbiji, a posebno starijih osoba. Visok udeo kardiovaskularnih bolesti u radno aktivnom stanovništvu najčešći su uzroci smanjene produktivnosti i radne nesposobnosti, kao i kvaliteta života. Ubrzani način života je u velikoj meri doprineo sve većoj incidenci kardiovaskularnih bolesti, pa je promena načina života najvažnija.

Najvažniji faktori rizika na koje možemo uticati su: pušenje, povišen krvni pritisak, povišeni nivoi masti (holesterola i/ili triglicerida) u krvi, povećana telesna masa/gojaznost, nedovoljna/neredovna fizička aktivnost, šećerna bolest (dijabetes), dugotrajna izloženost stresu. Faktori rizika na koje ne možemo uticati su: godine, pol i pozitivna porodična anamneza. Na rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti može se uticati promenom načina života, pre svega smanjenjem unosa soli, uravnoteženom ishranom, prestankom pušenja i prekomerne konzumacije alkohola, kao i redovnom fizičkom aktivnošću, održavanjem normalne telesne težine i učenjem veština za suočavanje sa stresom.

I ove godine, kao i prethodnih godina, Institut „Niška Banja“ obeležiće ovaj dan svojim aktivnostima na terasi IV sprata stacionara „Radon“. Pozivaju se svi zainteresovani da dođu na „Dan otvorenih vrata“ povodom Svetskog dana srca, 29. septembra 2022. sa početkom u 10 h , kada će naši pacijenti i sugrađani imati priliku da se upoznaju sa fizičkim aktivnostima (vožnja bicikla i AI-CHI vežbe) koje mogu sačuvati njihovo srce, kako bi shvatili koliko je fizička aktivnost važna za produženje života.

Želimo da poruke Svetskog dana srca stignu do što većeg broja pojedinaca kako bi pomogli u postizanju kardiovaskularnog zdravlja za svako srce.

Na Svetski dan srca 2022. tražimo od sveta da:

UPOTREBI SRCE ZA SVAKO SRCE

Svetski dan srca je prilika da svi zastanu i razmotre kako najbolje da upotrebe srce za čovečanstvo, za prirodu i za sebe lično. Prevladavanje kardiovaskularnih bolesti (KVB) je nešto što je važno za svako srce koje kuca.

Upotrebiti srce znači misliti drugačije: Da donosimo prave odluke; Da delujemo hrabro; Da pomognem drugima; Da se ​​bavim ovim važnim ciljem.

Srce je jedini organ koji možete čuti i osetiti. To je prvi i poslednji znak života. To je jedna od retkih stvari koja ima potencijal da ujedini sve nas kao ljude.

UPOTREBI SRCE ZA ČOVEČANSTVO

Pristup lečenju i podršci za KVB uveliko varira širom sveta. Preko 75% smrtnih slučajeva od KVB se dešava u zemljama sa niskim do srednjim prihodima, ali pristup može biti problem bilo gde. Uključujući se u globalne događaje kao što je Svetski dan srca, kao i lokalne aktivnosti, osnaženi smo da širimo svest i pomažemo da se promeni život čitavog čovečanstva.

UPOTREBI SRCE ZA PRIRODU

Zagađenje vazduha je odgovorno za 25% svih smrtnih slučajeva od KVB, uzimajući živote 7 miliona ljudi svake godine. Bilo da se radi o neposrednijim akcijama poput hodanja ili vožnje bicikla umesto putovanja automobilom, ili dugoročnijim naporima kao što je podrška zakonima o čistom vazduhu, svako od nas može doprineti zdravijoj planeti na svoj način.

UPOTREBI SRCE ZA VAS

Psihološki stres može udvostručiti rizik od srčanog udara. Vežbanje, posredovanje i dovoljno kvalitetnog sna pomažu u smanjenju nivoa stresa. Odupirući se štetnim mehanizmima suočavanja i lošim navikama izazvanim stresom, možemo maksimalno povećati zdravlje našeg srca.

Takođe pročitajte

Proglašeni pobednici konkursa Oni su heroji 2024.

Na svečanoj dodeli nagrada, u okviru konkursa „Oni su heroji“, predstavljeno je 10 nesebičnih i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.