Svetski dan davalaca krvi – Ljubiša Colić Džune krv dao 123 puta

Ljubišu Colića(70), zvani Džune iz Vlasotinca do sada je organizovao više od 120 akcija dobrovoljnog davalaštva i sam je u prethodne tri decenije 123 puta dao krv, pa je i po tome među rekorderima u Srbiji.
Sve je počelo 18. maja 1985. godine kada je Džune prvi put dao krv. Bilo je to u Beogradu u društvu navijača „Crvene Zvezde“, a prestalo je kada je napunio 65 godina života što je gornja granica da bi neko mogao da bude dobrovoljni davalac.
„Ranije nisam uopšte razmišljao koliki značaj ima dobrovoljno davalaštvo krvi, ali se sve promenilo kada sam to prvi put učinio. Za zdrave ljude to je praktično ništa, a samo jedna jedinica krvi bolesnom čoveku je sve. Ko zna koliko je života spasila baš moja krv i koliko se novih života rodilo zahvaljujući tome što se neki život nije ugasio – priča Džune.

Ovaj čovek je instruktor Crvenog krsta za dobrovoljno davalaštvo, dobitnik je brojnih plaketa i znački u znak priznanja za dobrovoljno davanje krvi i izraženu plementitost, a tu su i diplome za omasovljenje i negovanje dobrovoljnog davalaštva. One su stizale ne samo iz rodnog Vlasotinca već i iz drugih gradova, najviše iz niškog Zavoda za transfuziju sa kojim je Ljubiša uglavnom sarađivao.

„Vodio sam akcije, davao sam krv, lepio sam plakate, nosio sam davaocima značke za njihova jubilarna davanja, priznanja i sve što treba. Nije mi bilo teško. Sve sam to radio bez ikakve nadoknade. Nagrada mi je bio osećaj ispunjenosti mog srca i duše jer sam radio, verujem, jedan od najplemenitijih poziva koji čovek može da ima – objašnjava naš sagovornik i ističe da je samo u jednoj od njegovih akcija prikupljeno čak 145 jedinica krvi.

Ljubiša Colić je za svoj humantirani rad nagrađen i privilegijom da bude među prvih 204 državljana Srbije koji su dobili besplatne biometrijske pasoše. Izabran je u konkurenciji više od 2.000 kandidata nepoznatih javnosti koje su, u akciji „Novi srpski pasoš – novo lice Srbije“, predlagali čitaoci našeg lista i gledaoci RTS-a.

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.