Svetski dan borbe protiv dijabetesa u Nišu i Vlasotincu

Broj obolelih i novoobolelih od dijabetesa u Srbiji je u stalnom porastu, a na području Nišavskog i Topličkog okruga na 100.000 stanovnika registruje se 163 novoobolelih muškaraca i skoro 150 novoobolelih žena, izjavio je danas vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje u Nišu Miodrag Stojadinović.

ebers-nis-svetlana-milijicPovodom Svetskog dana dijabetesa danas je u sali na Univerzitetu u Nišu održana debata čiji je organizator Ebers asocijacija iz Niša. Ebers asocijacija se bavi podizanjem svesti o dijabetesu kao i zdravlju dijabetičara kako na jugu tako i Aleksincu, Prokuplju, Kuršumliji i Sokobanji.

Po broju obolelih i novoobolelih od dijabetesa naša zemlja je na nivou najrazvijenijih zemalja u svetu – rekao je Stojadinović na debati organizovanoj na niškom Univerzitetu povodom Svetskog dana dijabetesa.

On je podsetio da u Srbiji od dijabetesa boluje oko 700.000 ljudi, što je 12,7 odsto čitave populacije.ebers-nis

Lečenje samo jednog pacijenta godišnje košta 490 evra što na nivou cele zemlje iznosi 235 miliona evra – naglasio je Stojadinović.

Prema njegovim rečima, u Srbiji su u porastu faktori rizika koji utiču na pojavu dijabetesa – gojaznost, nepravilna ishrana i stres.

„Radimo na edukaciji ljudi, na zdravstveno-vaspitnom radu, što je osnovni preduslov za prevenciju dijabetesa. Uključeni su lekari sa Instituta, iz Kliničkog centra, gradske vlasti i država – kazao je Stojadinović.

ebersOn je rekao da u borbi protiv dijabetesa aktivno učesvuju dva centra Instituta za javno zdravlje Niš – Centar za promociju zdravlja i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Govorilo se i o edukacijama na različite teme koje su organizovane u prostorijama niškog Doma zdravlja a koje su jako bitne jer veliki je broj pacijenata koji nisu ili su vrlo malo informisani o dijabetesu a to je jedan od preduslova za prevenciju dijabetesa.

Svetski dan borbe protiv dijabetesa obeležen je i u Vlasotincu gde he Udruženje osoba sa dijabetesom EBERS 016 organizovalo akciju besplatne provere šećera u krvi, merenja krvnog pritiska za zainteresovane građane.ebers-vlasotince

Pored kontrole šećera u krvi i provere krvnog pritiska građani su mogli da razgovaraju i sa lekarima a organizator je prolaznicima delio i rimflete u cilju preventivnog delovanja. Za nekolko sati koliko je trajala akcija 110 građana je proverilo nivo šećera u krvi i kontrolisalo krvni pritisak. Pored Udruženja EBERS 016 u akciji su se uključili vlasotinački Dom zdravlja i farmaceuska kuća ADOC.

Takođe pročitajte

Rezultati foto konkursa 2.Festivala CircleArt – „Zelena promena je ženskog roda?“

Na nedavno završenom javnom pozivu, koji su u okviru EU Zelene nedelje, objavili EU info …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.