subota , 29 februara 2020

Svetska premijera za otvaranje

Filmovi „Granice-kiše“  Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara, „Južni vetar“ Miloša Avramovića otvoriće Filmski festival na Letnjoj pozorici u niškoj Tvrđavi.

Pored njih premijeru će imati i film „Zlogonje“ Raška Miljkovića. Tokom festivala od 25. do 31.avgusta biće prikazano 12 filmova u takmičarskoj konkurenciji. Prema rečima umetničkog direkora Festivala Vladana Živkovića nikad pred selekcionom komisijom nije bio teži zadatak do ove godine.
Inovacija ovog festivala je veći broj „koprodukcijskih filmova“, čak pet, sa prostora bivše Jugoslavije a uslov da bi ušli u konkurenciju za jednu od pet glavnih festivalskih nagrada bila je da srpski glumci imaju zapažene uloge i da nije potrebno prevoditi filmove publici.

Srđan Savić, direktor NKC koji je suorganizator Susreta kaže da će i ove godine obezbediti publici vrhunsku projekciju i da se niški festivl može po svim segmentima konkurisati samo onom u Puli.
Organizatori festivala ističu da nije u pitanju „jugonostalgija“ ali da se prikazivanje filmova iz okolnih država nameće kao potreba ukoliko želi da se očuva kvalitet sadržaja.

“Već pet godina kao prateći program imamo Kino region gde van konkurencije prikazujemo odlične filmove iz šireg regiona Balkana. Šteta je što neki od njih se ne mogu naći u glavnom programu ali su propozicije festivala jasne, ovo je festivla domaćih glumačkih ostvarenja.” – navodi dejan Dabić, član Saveta festivala.
Publika će moći da u glavnom programu pogleda i filmove „Izgrednici“ Dejana Zečevića, „Ederlezi rajzing“ Lazara Bodrože, „Prokleti pas“ Dragana Pešikana, „O bubicama i herojima“ Petra Pašića, „Patuljci sa naslovnih strana“ Milorada Milinkovića ali i dva hrvatska filma „Agape“ i „Komiksans“ u kome zapažene uloge imaju srpski glumci. Svojevrsnu filmsku premijeru imaće i film „Meso“ Saše Hajdukovića po kome je ražena i prikazana TV serija.
Uroš Parlić, direktor TON i predsednik Saveta napomenuo je da su sve pripreme za festival počele na vreme i da je zadovoljan kako je slekciona komisija odradila posao.

Takođe pročitajte

NTP – od grada eletronike do IT centra

Budući Naučno-tehnološki park (NTP) u Nišu, vredan deset miliona evra, čije je svečano otvaranje najavljeno …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.