Svetosavska akademija – Snaga duha preduslov je zdravog tela

U ponedeljak 25. januara, sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. Arsenija, održana je Svetosavska akademija u Svetosavskom domu, pri Sabornom hramu u Nišu, u čast Svetog Save, prvog srpskog prosvetitelja, princa, monaha, književnika, diplomate i prvog Arhiepiskopa autokefalne Srpske Pravoslavne Crkve.

Akademija je otvorena himnom Srbije u izvođenju hora Niške crkvene pevačke družine „Branko” u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. Arsenija, gradonačelnice Niša gospođe Dragane Sotirovski, predstavnika gradskih vlasti i lokalne samouprave, rektora Univerziteta u Nišu gospodina prof. dr Dragana Antića, rektora Bogoslovije Svetih Кirila i Metodija u Nišu protojereja-stavrofora Milutina Timotijevića, predstavnika vojske, sveštenstva i građana Niša i okoline.

Vladika Arsenije je u svom pozdravnom govoru, između ostalog istakao:

U ličnosti Svetog Save sabrana je sva kultura, sva nauku, istorija, književnost našega naroda, a on sam na taj način postao je zbirna imenica svih nas zajedno, personofikacija svega plemenitog i dobrog u našem rodu.

This slideshow requires JavaScript.

Ovogodišnji besednik je bio prof. dr Milovan Bratić, dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, koji je sve prisutne podsetio na prosvetiteljski i učiteljski doprinos Svetoga Save.

Кao što sam već na početku svog obraćanja rekao ja dolazim sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, sa institucije koja u središtu svoje struke i nauke ima čoveka sa svojim Bogom datim dobrima i talentima. Decenijama i vekovima smo učeni da je u zdravom telu zdrav duh… Mens Sana in Corpore Sano… da je snaga naših mišica preduslov zdravom duhu… Međutim brojni su primeri iz vrhunskog sporta, ali i rekreativnih aktivnosti, u kojima se pokazalo da snaga duha i istinska vera u Boga daje, rekli bismo, nadčovečansku fizičku snagu i moć. Pokazalo se da je snaga duha zapravo preduslov zdravog tela i najviših fizičkih postignuća. – rekao je Bratić.

Učesnici umetničkog programa bili su NCPD „Branko” pod dirigenstkom palicom gospođe Sare Cincarević, Dečje-omladinski crkveni hor „Branko” sa dirigentom gospođom Jovanom Mikić, Dečja dramska sekcija koju je pripremila gospođa Suzana Milovanović i po prvi put novoosnovani crkveni orkestar „Branko“ iz Leskovca, koji su izmamili dug apaluz prisutnih zvanica, kojih je ove godine bilo u ograničenom broju, zbog mera bezbednosti protiv pandemije virusa korona..

Foto: Vanja Keser

Takođe pročitajte

Kako prepoznati krivu kičmu kod dece?

1. Šta je uzrok nastanka skolioze? Za nastanak skolioze se obično okrivljuje fizička neaktivnost, loše …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.