Ilustracija Foto: pixabay.com

Sve više poljoprivrednika pokreće vlastitu proizvodnju stočne hrane

Srbija je zemlja koja obiluje plodnim zemljištima, idealnim za uzgoje raznih vrsta žitarica. Uz poljoprivrednu proizvodnju, ruku pod ruku ide i stočarstvo, te su tako brojna poljoprivredna gazdinstva koja su objedinila oba proizvodna ciklusa.

Pojedina gazdinstva stoku uzgajaju za vlastite potrebe, dok se veliki broj gazdinstava odlučio za prodaju grla, kako bi uvećali finansijske kapacitete.

Deo poljoprivrednih useva takva gazdinstva prodaju, dok deo ostavljaju za ishranu stoke. Prodaja poljoprivrednih kultura kao što su kukuruz, pšenica, ječam, ovas, nije uvek unosna. Otkupne cene su često male, naročito u periodu žetve, kada je tržište preplavljeno ponuđačima.

Ako vaše poljoprivredno gazinstvo ubire bogat prinos žitarica, možda biste mogli da razmislite o pokretanju proizvodnje stočne hrane. Na ovaj način biste ostvarili veću zaradu nego pukom prodajom u bescenje, a imali biste i kvalitetan proizvod za ishranu vaše stoke.

Ponuda i potražnja stočne hrane

Za stočnom hranom potražnja je konstantna. Kupuje se u velikim i malim količinama, tokom cele godine. Čak i gazdinstva koja nemaju veliki broj grla, te ih vode na ispašu, u hladnom delu godine imaju potrebu za kupovnom stočnom hranom. Oni najčešće kupuju stočnu hranu koja je pakovana u vreće od 10 do 50kg, dok se potrošnja farmi broji u tonama. Farme ishranu životinja baziraju na unapred pripremljenim mešavinama stočne hrane.

Na tržištu danas vlada ogromna ponuda stočne hrane, domaćih i uvoznih proizvođača. Međutim, analizom hranljivih sastojaka u pripremljenim mešavinama došli smo do zaključka da mali broj poseduje sve hranljive materije koje su bitne za pravilan rast i razvoj životinja.

Ako želite da se vaš budući proizvod istakne na tržištu morate ponuditi potrošačima kvalitet i konkurentnu cenu. Obzirom da većinu sirovina za proizvodnju imate na vašem gazdinstvu, ostaje jedino da utvrdimo koje kvalitete stočna hrana mora da poseduje.
Pored sirovina za proizvodnju će vam biti potrebna investicija u proizvodnu aparaturu, a to su silosi za skladištenje, sušare i pakerice za stočnu hranu.

Kakav treba da bude sastav stočne hrane?

U osnovi stočne hrane najčešće se nalazi zrno kukuruza, koje, iako obiluje hranljivim tvarima, samo po sebi nije dovoljno. Zrno kukuruza je neophodno obogatiti vlaknima, koja su neophodna za funkcionisanje organa za varenje, naročito kod stoke koja ne ide na ispašu.

Vlakna će učiniti da se životinje pravilno razvijaju i rastu, te da njihovo mleko, jaja ili meso, budu visokog kvaliteta.

Vlakna se dobijaju od krmnog bilja, a u stočnoj hrani ih nalazimo u vidu brašna ili sušene trave (lucerka ili seno). Biljna brašna se dobijaju drobljenjem i usitnjavanjem osušene trave. Vlakna će u mnogome doprineti kvalitetu stočne hrane koju ćete ponuditi na tržištu, a smanjiće vaše troškove proizvodnje, jer su najjeftinija sirovina.

Ako i kukuruz i sušenu travu proizvodite na vlastitom gazdinstvu, bićete u mogućnosti da finalni proizvod ponudite po povoljnoj ceni, bez da vi budete na gubitku. Na ovaj način će se brojni kupci odlučiti za vaš proizvod, dok vi ostvarujete željeni profit.

Prosečna dnevno potrebna količina vlakana zavisi od vrste stoke. Za ishranu zečeva idealno je 30-35%, dok je za ishranu krava potrebno obezbediti 20-25%. Svinje zahtevaju 15-20%, dok je živina dovoljno svega 10-15%.

Imajte na umu da vlakna kada se pomešaju sa vodom povećavaju svoju zapreminu. Ovako pripremljena stočna hrana će biti zdrav obrok koji će životinjama omogućiti dobru probavu, zdrav apetit, rast i razvoj shodan utrošenoj količini stočne hrane.

Oprema za proizvodnju stočne hrane

Za proizvodnju stočne hrane biće vam potrebna tehnička oprema. Svaki proizvodni proces zahteva veće ili manje ulaganje, ali u ovom slučaju možete da budete sigurni da će se uložena sredstva brzo vratiti.

Biće vam potrebni sledeći elementi:
●Mlin za pelete
●Drobilice za zrna
●Prese za ceđenje ulja
●Sušare
●Mašine za usitnjavanje sena
●Granulatori
●Pakerice za stočnu hranu

Proizvodni proces

Zrno kukuruza i trava treba da budu dobro osušeni pre nego se pristupi daljoj preradi. U suprotnom, ako se nedovoljno osušeno zrno skladišti ili trava poveže u snopove, može doći do buđanja i propadanja. Zrno i trava se suše u sušarama. Nakon sušenja trava se mašinama za usitnjavanje sitni dok ne dobije teksturu brašna. Kukuruz i ostale žitarice se takođe usitnjavaju i drobe, dok se semenke suncokreta cede u presi za ceđenje ulja. Ulje i čvrsti ostatak su podjednako pogodni za ishranu stoke.

Usitnjene sirovine se stavljaju u granulator, koji formira granule – brikete, finalni proizvod, koji se potom pakuje.

Kakvu pakericu odabrati za pakovanje stočne hrane?

Pakerice za stočnu hranu birajte shodno obimu posla. Ako ste mali proizvođač biće vam sasvim dovoljna portabl (prenosna) pakerice, a ako proizvodite na hiljade džakova odlučite se za statičnu.

Prenosne pakerice su male težine i malih dimenzija, a zaposleni na pakovanju ih sa lakoćom može nositi od vreće do vreće koju je potrebno zatvoriti. Mašine koriste čvrsti industrijski konac, koji garantuje bezbednu distribuciju vašeg proizvoda. Podjednako dobro zatvaraju vreće od plastike, papira i tkanine.

Dok se portabl mašine koriste u manjim proizvodnim jedinicama, statične mašine se uglavnom kupuju za velike proizvodne pogone, gde je ručno zatvaranje gotovo nemoguće. Obe vrste su podjednako kvalitetne, savršeno izvršavaju posao zatvaranja vreća i finalizuju vaš proizvodni proces, na vašem poljoprivrednom gazdinstvu, bez potrebe za najmom uslužnih delatnika.

Takođe pročitajte

Šareni AVA svet se širi!

Na samom početku otvaranja našeg shopping parka, imali smo viziju kaleidoskopa – sveta boja i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.