Sve što ste hteli da znate o izbeljivanju zuba

Povodom internacionalne nedelje zubara, donosimo savete o pravilnoj prevenciji i održavanju higijene usta i zuba. Ukoliko i sami razmišljate o ovome i želeli biste da konsultujete stručnjake – lekari različitih specijalnosti, kao i psiholozi i psihoterapeuti svakodnevno su dostupni na platformi za zdravstvene konsultacije DokTok. Posetite www.doktok.rs, napravite svoj profil i zakažite konsultaciiju kod željenog stručnjaka.

Kakve vrste beljenja zuba postoje?

Postoje dve tehnike izbeljivanja zuba: kućno i ordinacijsko. Kućno izbeljivanje podrazumeva da se na osnovu otiska zuba naprave posebne folije u koje se aplikuje gel i koje se nose preko noći. Prednost ordinacijskog beljenja zuba je u tome da je efekat tretmana brz, već posle par sati do jednog dana dobija se željena nijansa zuba.

Koliko je trajan efekat postignut tretmanom izbeljivanja zuba?

Individualno je i prevashodno zavisi od vaših svakodnevnih navika. Ovim postupkom postiže se izbeljivanje za pet do šest nijansi. Obično se u periodu od šest meseci do godinu dana vrati jedna do dve nijanse.

Da li ste kandidat za proces beljenja zuba?

Osobe kojima se ne preporučuje proces izbeljivanja zuba su pacijenti kod kojih je dijagnostikovano neko od paradontalnih oboljenja, pacijenti koji pate od nekontrolisanog dijabetesa, AIDS-a i imunokompromitovane osobe. Izbeljivanje zuba se ne preporučuje ženama u periodu trudnoće i dojenja. Ukoliko postoje krunice ili plombe na prednjim zubima, nakon postupka izbeljivanja zuba trebaju se zameniti, obzirom da se plombe i krunice ne mogu izbeljivati.

Da li gelovi koji se reklamiraju imaju efekta u beljenju zuba?

Danas na tržistu postoji veliki broj različitih gelova i pasti koji mogu imati blagi efekat. Jedini siguran i pre svega bezbedan proces izbeljivanja zuba jeste u ordinaciji u konsultaciji sa stomatologom.

Da li se postupkom beljenja zuba oštećuje zubna gleđ?

Ukoliko je koncentracija gela previsoka može da se desi privremeno, ali i trajno oštećenje gleđi. To se pre svega ogleda u pojavi beličastih fleka na površini zuba. To dalje dovodi do osetljivosti zuba na toplo-hladno ili na slatko.

 

Piše: Đurđa Petrović, Doktor stomatologije i lekar estetske medicine

Izvor: DokTok Portal

Takođe pročitajte

Kako se izboriti sa prolećnim alergijama

Alergija (preosetljivost) je prirodna, zaštitna reakcija organizma od agenasa iz okoline, koje organizam doživljava kao pretnju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.