Brazil Foto: Promo Grand Kafa

Sve što niste znali o kafi sorte Arabica

Na pitanje šta nas najlakše razbuđuje, šta je to što predstavlja užitak za sva naša čula, a ujedno je i ritual druženja sa prijateljima – odgovor je jednostavan i nepogrešiv – šoljica omiljene kafe!

Zaista, veliki broj ljudi obožava da pije ovaj magični crni napitak i ne može da zamisli svoj dan bez njega. A poslednjih godina sve je više ljubitelja kafe sa istančanim ukusom koji pored uživanja u omiljenom ukusu i aromi žele da saznaju sve o njoj, pažljivo istražujući istoriju, botaniku i procese koji se koriste u dobijanju najkvalitetnije kafe.

Poznata je činjenica da upravo ta, najkvalitetnija kafa, pažljivo odgajana na dalekim plantažama i na idealnim temperaturama, po svom sastavu 100% Arabika. Ova vrsta kafe aromatično-slatkog ukusa i umerene kiselosti jeste prava mala egzotika u šoljici, a njene sorte definišu aromu i specifičnost ukusa samog napitka.

Rwanda

Kafa sorte Arabika je „nežna i izbirljiva“ kada je reč o odgajanju i kvalitetu pa upravo zato ima najveću cenu na svetskom tržištu. Uspeva u blagoj klimi i u zavisnosti od regije, zrna koja nama izgledaju isto, nude bogat spektar različitih ukusa i drugačijih aroma, od cvetnih, citrusnih pa sve do orašastih, karamelnih i čokoladnih nota. Bez obzira da li odaberete da uživate u 100% Arabika kafi sa plantaže u Brazilu ili sa visova Ruande svaki gutljaj biće poseban i specifičan i ispričaće priču o putu kafe, njenoj najfinijoj teksturi i svežini koju poseduje svaka Grand Single Origin kesica.

Ritam Brazila u zrnu kafe

Kada kažemo Brazil pomislimo na karnevale, bele peščane plaže i naravno kafu. Brazilski farmeri prepoznali su moć nepristupačnih regija, velikih nadmorskih visina i tople brazilske struje za stvaranje kafe vrhunskih aroma koja nastaje u netaknutoj, bogatoj vegetaciji.
Cerrado je biološki najbogatija savana na svetu, a pravi poznavaoci kafe posebno cene aromu kafe iz ovih krajeva – mekog, orašastog ukusa. Grand Brazil Cerrado kafa uzgajana je u Cerrado de Minas Gerais regiji koja je prva u čitavom Brazilu zaštićena oznakom porekla kafe visokog kvaliteta.
Zrna ove kafe se ručno obrađuju, a nakon toga se suše na suncu čime se stvara složenost ukusa i dobija glatka i slatka tekstura. Ukoliko volite blagu kafu koja nije preterano kisela, srednje intenzivne teksture – Grand Brazil Cerrado je napitak za vas!

Egzotika Ruande u aromi kafe

Kada u tek otvorenom pakovanju kafe osetimo njen očaravajući miris sa primesama citrusnih nota, znamo da je reč o kafi iz Ruande.
U srcu Afrike, na brežuljcima Ruande uzgaja se stara sorta kafe – Arabika Bourbon. Ova sorta rađa manje plodova godišnje pa je zato i posebno cenjena. Za razliku od Arabike poreklom iz Brazila, u Ruandi se primarna obrada zrna kafe obavlja mokrim postupkom koji zahteva upotrebu specijalne opreme i značajnu količinu vode da bi se tek potom sušila na suncu. Grand Rwanda Bourbon odgajana je na Mubuga plantaži za obradu i sušenje kafe, a koja je osvajač je prestižnog “Cup of Excellence” – takmičenja za najkvalitetniju kafu u regionu. U proseku, Mubuga plantaža obradi oko 480 tona kafe godišnje od malih farmera iz te regije, od kojih skoro 40% čine žene.
Njena bogata tekstura, koju karakteriše jedinstven spoj čokolade sa primesama citrusnih nota uzbudiće nepca svakog kafoljupca.

Kafa je ritual, način za razbuđivanje, povod za viđanje i razgovor, napitak koji nam pruža bolje raspoloženje. Bilo da preferirate punu teksturu i slatkast ukus ili pak nešto kiselije note, dva nova Single Origin ukusa Grand Rwanda Bourbon i Grand Brazil Ceraddo doneće vam bogato iskustvo za sva čula. Miris i ukus u upečatljivom dizajnu koji priča priču dalekih regija i egzotičnih krajeva osvežiće vaše iskustvo ispijanja kafe unoseći svežinu u staru dobru naviku koju ne treba menjati.

Takođe pročitajte

Deca kao čuvari tradicije u varoši pod Oplencem

Kako smo sačuvali veru, čega su se igrala deca početkom XIX veka, šta se jelo …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.