Sve što biste hteli ili treba da znate o koučingu

Koučing se razlikuje od konsaltinga po tome što u koučingu nema mesta za savete. Koučing je proces u kome se razgovorom između kouča i klijenta radi na razvijanju punog potencijala klijenta za oblast koju je klijent odabrao, uvodi nas u ovu zanimljivu oblast Aleksandar Anđelković iz Leskovca – life and business coach.

Po formalnom obrazovanju diplomirani inženjer elektrotehnike nakon više od deceniju i po radnog iskustva u EPS-u upustio se u vode, za naše pojmove, još nepoznatog sveta koučinga.

aleksandar kouc“U Elektrodistribuciji Leskovac radio  na visokim rukovodećim mestima,  od toga više od deset godina kao direktor pogona Vlasotince, pogona Leskovac i kao direktor za tehnički sistem. U svom radu u privredi najviše sam se bavio  uređenjem procesa rada, unapređenjem organizacione strukture i povećanjem efektivnosti rada , te timskog rada i kolektivnog odlučivanja i povećanjem zadovoljstva zaposlenih i kupaca. Održao sam veći broj obuka i predavanja u oblasti liderskih veština i bio sam mentor na izradi studije ‚‚Analiza zadovoljstva zaposlenih u PD ‚‚Jugoistok- Niš’’, kaže Aleksandar koji je i autor više naučnih radova prezentovanih na stručnim savetovanjima regionalnog značaja. Jedan je od predavača na projektu ‚‚Odlučivanje za srednjoškolce‚‚ Matematičkog instituta SANU.

“Naoružan” ovim iskustvom osnovao je Agenciju za obuku, koučing i konsalting ’’Supreme successe’’ i stvorio svoj praktičan metod za rad na ličnim i poslovnim ciljevima LIČNI SISTEM USPEHA, tako da svako može radeći po njemu da stvori SVOJ lični sistem uspeha. Inače, radi po metodi Miltona Eriksona-koučing fokusiran na rešenje.

aleksandar predavanje couc“Klijenti veoma često na početku rada od kouča očekuju savet i predlog rešenja za temu koja se obrađuje. Međutim, kouč je neko ko klijentu pravilno vođenom sesijom pomaže da sam dođe do svojih odgovora, koji su i jedini pravi odgovori, stavljajući tako klijenta na prvo mesto. Time klijent dobija sigurnost u svoje znanje, sposobnosti i odluke, što i jeste jedan od ciljeva koučinga. Koučing je fokusiran na sadašnjost i budućnost klijenta. Kouč pomaže klijentu da fokusira svoje snage na rešenje problema koji se obrađuje. Uloga kouča je da bude ogledalo klijentu u kome klijent može da vidi svoju viziju uspeha i svetionik koji će ga voditi na putu ka cilju koji je klijent sam odabrao, upoznaje nas Aleksandar.

Dodaje da je sama sesija samo početak koučinga. Pravi koučing se odvija između sesija kada klijent saznanja, ideje i planove do kojih je došao u toku sesije počne da primenjuje i počne da ostvaruje one ciljeve koje je zacrtao.

Aleksandar nam otkriva i da je majstor karatea,  ljubitelj dobrih knjiga a rekreativno se bavi trčanjem, odnosno polumaratonom. Srećno je oženjen i ponosni roditelj dve devojčice.

Takođe pročitajte

Dvodnevna poseta Privredne komore Bijeljine jugu Srbije

Predstavnici Privredne komore Bijeljine u saradnji sa turističkim organizacijama i lokalnom samoupravom i privrednicima boraviti …

Jedan komentar

  1. Uz veliko oduševljenje preporučujem metode koje predstavlja g.Andjelković.
    Veliki pozdrav svima a poseban pozdrav upućujem autoru g.Andjelkoviću.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.