četvrtak , 25 februara 2021

Sve Slavkine boje života

Mlogo (mnogo) sam si srećna što sam nekako uvek verovala u dobrotu, što mi je srce bilo ispunjeno s radost i što sam lepotu i smejanje uvek imala s kog da podelim. Onoliko sam se lezila (smejala), ko da sam si znala da je smejanje lekovito, poručuje pesnikinja i slikarka Slavka Masoničić Vojinović na živopisnom „niškom“ jeziku.

Slavka ume da oboji i oplemeni svoj život bilo da oslikava “lejke” ili najobičnije kamenčiće, manje od kutije šibice ili stihovima koje piše iz duše i za svoju dušu.

Život ume da bude siv ali mu ja ne dam. Neću da mi prođe dan bez radosti ne samo svoje već i za svoje prijatelje. Umem da napravim lepotu od kamena koji obično i ne primetimo. Tako to biva i sa ljudima, umemo da nam prođe život a da istinski ne upoznamo ljude i to one nama najbliže, kaže Slavka koja je ljubav prema poeziji pretočila u tri zbirke pesama. Poslednja zbirka “Od malečko do golemo” pisana je na dijalektu, na niškom sokačarskom jeziku i samo je zvanično namenjena deci jer uspeva da nasmeje i “goleme”.

“Lejke sam počela sasvim slučajno da oslikavam. Dobila sam na poklon od jedne Amerikanke sa kojom sa radila na jednom projektu tri lejke. Ustvari, ona je ponudila da biram šta želim jer je odlazila iz Srbije pa nije imala mesta u prtljagu da ponese sve što joj se nakupilo tokom boravka u našu zemlju. Meni su pažnju privukle lejke koja je ona takođe dobila od nekog. I kad sam ih već donela kući htela sam da im malo udahnem život onako kako ga ja vidim. I tako je počelo moje druženje sa lejkama. Ne prodajem ih ali volim da ih poklonim. Poklanjaju ih i prijatelji meni jer znaju da su mi drage tako da me “primoravaju” da budem kreativna, priča Slavka koja lejke oslikava akrilnim bojama jer su one postojane.

“Kažu da je vek lejke ako se pravilno obradi i zaštiti može da ostane netaknuta 300 godina i ja se nadam da ćemo dragi moji u to uveriti, šali se Slavka koja ume da se pozabavi i minijaturama jer njeni kamenčići nameću potrebu za pitanjem otkud joj toliko strpljenja.

“Ne mogu ništa da radim po narudžbini već samo po osećaju. Kako živim tako i stvaram a ja mislim da moja dela unose radost i onda sam i ja duplo više bogata, poručuje Slavka koja je svoj radni vek provela kao prevodilac za engleski jezik a i dalje je aktivna kao sudski tumač.

 

Takođe pročitajte

Svečana akademija u čast Branka Miljkovića

Svečanom akadamijom ,,Princ od vatre jači”, Narodno pozorište Niš obeležiće 60 godina od smrti jednog …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.