utorak , 9 avgusta 2022

Sve se može kad se hoće – rekord Doma kulture u Grdelici

Dom kulture u Grdelici je tokom prošle godine imao 80 manifestacija i aktivnosti što je za varošicu i uposlenike ove ustanove veoma pohvalno jer se nisu posvetili samo kvantitetu nego i kvalitetu manifestacija.

Direktor Marko Trivunić uspeo je da sa svojim saradnicima unese živost u Dom kulture i da privuče stvaraoce različitih afiniteta. Pored toga što su nastavili sa tradicionalnim manifestacijama uveli su i neke nove, poput  Sajma vina i roštilja i Moto skup.

“Najpoznatija manifestacija koja se održava već  11 godina je Grdelička regata ali smo pokazali da imamo sluha da pokrenemo neke nove sadržaje. Prvi put smo organizovali Sajam vina i roštilja koji će za par godina biti top manifestacija i van juga Srbije. Bilo je dosta vinarija i restorana iz cele Srbije. Najpoznatija i najuspešnija vinarija na Balkanu, VINARIJA KOVAČEVIĆ, je uzela učešće na ovom sajmu.Održano je predavanje o proizvodnji vina i roštilj mesa  a predavači su bili dipl ing Dalibor Cvetanović i Ivan Prokopović. Posetioci sajma su do kasnih sati uživali u nastupu muzičke grupe „Sannu day“ iz Niša, kaže Trivunić kome je teško da izdvoji par manifestacija koje su po njegovoj oceni bile najuspešnije.

????????????????????????????????????

“Trudimo se da pokažemo da i male sredine imaju kreativne ljude i da možemo biti dobri domaćini. Primer je bio i Moto skup ali i Ribarsko veče, druženje ribolovaca iz Vranja, Leskovca, Lebana, Niša, Pirota i Grdelice, u letnjoj bašti bioskopa u Domu kulture u Grdelici.
Ova manifestacija je specifična po tome, što ribolovci pecaju ribu i svoj ulov donose u prostorijama Doma kulture u Grdelici, gde se pripremaju specijaliteti od riba i riblja čorba, a zatim se u večernjim satima služi. Ribolovci se druže i razmenjuju iskustva. Zatim se neko od ribolovaca obrati ,tako da je manifestacija i edukativnog karaktera, jer može da se nauči dosta o ribolovu. Sa ove manifestacije upućen je proglas nadležnima u Ministarstvu za očuvanje životne sredine, Udruženjima koja gazduju vodama, u kome se skreće pažnja na zagađenje reke Južne Morave, kao i krivolov koji je u porastu. Puno očekujemo i od Festivala video klipova snimljenih mobilnim telefonom STRIM FEST. Ovaj festival je imao takmičarski karakter. O pobedniku je odlučivao žiri u sastavu: Stojan Mladenović, reditelj, Zoran Stanisavljević, vlasnik TV Klisure i Ljubiša Dinčić, novinar. Prijavljeno je 22 video zapisa. Prvo mesto osvojila je Milica Nikolić iz Leskovca i kao nagradu dobila mobilni telefon, nabraja direktor.

Povodom Dana varošice Grdelice nagrađeni su radovi, koji su učestvovali na likovno – literarnom konkursu.

“Cilj Doma kulture je bio da motiviše učenike da pokažu svoju maštovitost, kreativnost i originalnost i da pokrene kod njih takmičarski duh. Na likovni konkurs se odazvalo 100 učenika iz Osnovne i Srednje škole, a učestvovali su i učenici područnih odeljenja iz Kozara i Palojca. Na literarni konkurs prijavljen je 21 rad. Dom kulture je nagradio 56 radova knjigama, šoljama, kalendarima, magnetima, razglednicama i sl., a najbolji likovni rad – maketa, koju su uradile Sara Kocić i Anđela Rančić, učenice V/2, nagrađene su slikama Nebojše Stojkovića – Šiljana. Tri literarna rada i jedan likovni rad poslali su učenici iz OŠ „Stefan Nemanja“ iz Niša i nagrađeni su knjigama, koje su im poslate poštom, kaže naš sagovornik.

 

Takođe pročitajte

Sedma STRIPORAMA od 11. do 14.avgusta na Nišvilu

Striporama 2022  je međunarodni festival stripa i popularne kulture u organizaciji niške striparnice Južni Darkwood i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.