Sve faze zubobolje – svaka sledeća više boli

Bol je neprijatno emocionalno iskustvo koje nastaje kao posledica fizičke ili psihičke traume. Poreklo bola u predelu usne duplje i lica može biti različitog porekla a uzrok mogu biti bolesti zuba, parodoncijuma, bolesti koštanog tkiva, sinusa, viličnog zgloba, jezika, pljuvačnih žlezda ili uha, piše dr Aleksandar Mitić, direktor Klinike za stomatologiju Niš.
aleksandar mitic stomatologijaZubobolja nastaje kao posledica zubnog kvara (karijes). Kada je kvar zahvatio samo zubnu gleđ- zub ne boli, ali čim dopre do dubljih delova (dentin) zub počinje da boli. Zubobolja se prvo javlja samo na nadražaje kao što su toplo, hladno ili slatko, oštar je i jak ali prestaje čim prestane nadražaj. Ako je kvar veći bol može da traje i duže- do minut posle nadražaja. Kada je u pitanju zubni kvar koji nije došao do zubne pulpe (u narodu poznata kao “živac”) onda zub ne boli sam od sebe (“iz čista mira”).

Ako se zub ne popravi u ovoj fazi dolazi do upale zubnog “živca” i do spontanih bolova koji nastaju nevezano za nadražaje i posebno je izražen noću. Pacijent često ne može da odredi koji ga zub boli čak ni da li je u pitanju zub iz gornje ili donje vilice. Ovi bolovi mogu prestati upotrebom lekova protiv bolova ali proces ipak napreduje. Upotreba velike količine lekova protiv bolova u ovim situacijama može naškoditi drugim sistemima organa što kod nekih pacijenata može dovesti do ozbiljnih komplikacija.vilica zub
Ako ni u ovoj fazi pacijent ne poseti stomatologa, doći će do daljeg napredovanja i komplikovanja kao i širenja upale van zuba na okolnu kost. Bolovi su tada takođe spontani ali još jači, čak nesnosni jer dolazi do probijanja kosti. Lekovi protiv bolova više ne deluju a može se javiti i temperatura i otok. Kada se otok javi bol prestaje ali se oboljenje dalje širi a otok povećava. U ovoj fazi se i najmanje hrabri pacijenti najčešće javljaju lekaru.
Važno je znati da se čak i kod ovih situacija zub može lečiti ali je svakako lečenje lakše i kraće a prognoza bolja kada se pacijent javi dok zub boli samo na hladno, toplo ili slatko.

Nelečenje zuba neće dovesti samo do zubobolje već i do širenja bola i oboljenja drugih organa a u najzapuštenijim slučajevima i do stanja koja mogu biti opasna po život.

Takođe pročitajte

Sunce i opekotine – praktični saveti šta raditi kada naša koža izgori

Sezona godišnjih odmora, donosi nam puno slobodnog vremena koje provodimo napolju, direktno izloženi Suncu. Iako …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.