A monument to fallen Serb fighters against the Turks in the Battle of Cegar near Nis. Southeast Serbia. Kamenica. Matejevac. Stevan Sindjelic. Foto: https://www.istockphoto.com/ Bookaweb

Sva ta lepota Južne Srbije

Razmišljate o svom sledećem putovanju i tragate za destinacijama vrednim posete? Volite da upoznajete Srbiju kroz sve njene istorijske, gastronomske i prirodne posebnosti? Dozvolite nam da vam predstavimo južnu Srbiju i nećete morati da tražite dalje, obećavamo. Od niških čaršija do vrhova Stare planine, pogledajmo zajedno šta to južnu Srbiju čini toliko atraktivnom.

Zašto su gradovi južne Srbije nezaobilazne destinacije?

Svoju posetu možete započeti u nekom od gradova, a čim u njih kročite bićete šarmirani. Ono što ih čini privlačnim, pored specifične arhitekture i istorije koju kriju, jeste gostoprimstvo koje se oseti na svakom koraku. Tragovi turbulente prošlosti kao da stoje zamzrnuti u vremenu i vraćaju vas u krucijalne momente koji su formirali ove gradove. Već na sledećem koraku urbana sredina i južnjačka energija će vas trgnuti i inspirisati da nastavite svoj pohod.

U Vranju se nalazi očuvana Muzej kuća Bore Stankovića, u kojoj njegovi likovi oživljavaju, i imaćete privilegiju da se bliže upoznate sa životom uticajnog umetnika. Vranje kao centar Pčinjskog okruga najčešći je odgovor na pitanja o ribolovu, kako se iskusni pecaroši rado vraćaju lovištu Južna Morava. Kada postanete željni autentičnih iskustava, nema boljeg mesta od Pirota. Izrada ćilima može zvučati kompleksno, što i jeste slučaj, ali osnove i po koju caku ćete naučiti veoma brzo od veštih pletilja, koje organizuju radionice za izradu ovog brenda južne Srbije.

Niš – istorijsko i kulturno srce Juga

Vaša tura kroz jug naše lepe zemlje ne bi bila potpuna bez obilaženja rodnog mesta Konstantina Velikog. Niš je bio svedok gnusnih zločina, posebno onih koji su ukaljali 20. vek i vladavinu Osmanlija, ali iz svega se izvukao ponosno. Grad Ćele kule, spomenika na Čegru, Tri pesnice na Bubnju, danas stoji kao jedan od najznačajnijih istorijskih regiona Srbije i oslikava priče o borbenosti naroda. Dočekaće vas Stevan Sremac i Kalča, koji vam čuvaju mesto za stolom, da popričate i napravite kreativnu fotografiju. Produžite u Kazandžijsko sokače, čaršiju iz 18. veka koje je i dalje jezgro kulture i zabave. Kada se potkrepite u modernom restoranu osnovanom u Kući Stambolijski, jednom od najstarijih objekata u Nišu, spremni ste da osvojite Nišku tvrđavu. Niš je grad koji zaslužuje da mu se posvetite više dana, zađete u što više uličica i institucija, pustite po koju suzu pred spomenicima. Da biste olakšali svoje traganje za specifičnostima ovog magičnog grada, pozivamo vas da posetite stranicu Niš, adresu na kojoj vas čeka prikaz kompletne turističke ponude!

Manifestacije južne Srbije – od najboljeg roštilja do džez velikana

Južna Srbija i Niš svakog avgusta postaju centar muzičkog sveta. Džez festival Nišville zaslužio je svoj kultni status, te nas ne čudi što iz godine u godinu privlači sve veći broj ljubiteja ovog žanra. Niška tvrđava je četvorodnevni hram u kom se izvode klasici i moderni spinovi, drže se radionice i diskusije, i okupljaju se velikani domaće i inostrane scene, od Boba Geldofa do Vasila Hadžimanova. Posetioci u potrazi za domaćim tonovima mogu krenuti putem Sokobanje. U istom periodu godine, u borbu za titulu Prve harmonike Srbije, na binu izlaze najtaletovaniji muzičari. Ova muzička manifestacija afirmiše, kako umetnike i njihovu veštinu i karijeru, tako i bogatu kulturu baštinu narodne muzike. Ali, ako svoju zabavu ne vidite u višečasovnom uživanju u muzičkim tonovima, produžićemo dalje.

This slideshow requires JavaScript.

Jedan od pečata južne Srbije jesu njeni specijaliteti, kojima je posvećena i po koja manifestacija. Uputite se ka Leskovcu na Roštiljadu i tamo ćete zateći najveću pljeskavicu na svetu, koja vremenom postaje sve veća. Od mirisa koji mame i atmosfere koja održava raspoloženje na najvišem nivou, Leskovčani znaju kako da vas zabave.

Niš mu se svakako pridružuju sa svojim afinitetima prema pivu. Krajem jula gustiraćete najbolje što Češka ima da ponudi, na Danima češkog piva, a u septembru potražite svoj novi favorit na Festivalu zanatskog piva.

Južna Srbija kroz prirodne atribute

Ako vam dosade urbane sredine, ili poželite da oporavite svoj um i telo, krenite utabanim stazama ka pećinama, jezerima, banjama na jugu Srbije. Neke od njih kriju najzanimljivije nakite koje je priroda stvorila, na po kojoj reci možete da se osvežite u hladnoj vodi. Svi znamo da se najbolja rehabilitacija za telo pronalazi u lečilištima banja, zar ne? Ne bismo da vam krojimo putovanja, ali iskreno smatramo da boravak na jugu ne sme proći bez:

●Osvajanja Stare planine: Mali deo ove planine caruje jugom Srbije, a za ostatak ćete morate da skoknete do Bugarske. Eto idealne prilike da se smestite na planinu, spavate i budite se uz čist vazduh i panoramske poglede. Zato, trk na Stara planina smeštaj, da nađete sebi idealan apartman ili planinsku kuću

●Tretmana u Niškoj i Prolom banji

●Istraživanja Cerjanske pećine i pećine Vetrena Dupka

●Posete Sićevačkoj klisuri

●Odlaska na Vlasinsko jezero

This slideshow requires JavaScript.

Koliko god da se trudimo da dočaramo lepote južne Srbije, njene prave čari se mogu osetiti samo na sopstvenoj koži. Dok pijuckate vino kraj Nišave ili široko gledate sa vidikovca Smilovica, sve brige postaju samo daleka buka.

Ostavili smo vam još stvari da sami istražite, ali se nadamo da su naše reči poslužile kao dobra motivacija. Mi ćemo samouvereno verovati u to da već pakujete svoje kofere,

Takođe pročitajte

Kako izabrati prava kolica za bebe: Sigurnost, praktičnost ili stil?

Postoji nekoliko varijanti modela dečjih kolica, a s obzirom na to da vam omogućavaju transport …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.