Surdulički mališani ugostili Todeta Nikoletića

Osnovci iz čak sedam surduličkih škola u organizaciji Surduličkog kulturnog centra i biblioteke „Radoje Domanović“ družili se se sa Todetom Nikoletićem, jednim od najpopularnijih stvaraoca za najmlađe.

viber-imageTode Nikoletić  poznat  je  ne samo kao dečiji pesnik već i kao dobar animator pa je zajedno sa decom napravljen nezaboravan događaj. Druženje je organizovano u okviru manifestacije „Dečija nedelja“ koju je  otvorila Vesna Georgiev, direktorka biblioteke.

Nikoletić je objavio je dvadesetak knjiga za decu (poezija i pozorišni komadi). Mališanima su posebno omiljene njegove šaljive pesme, pa ih rado izvode na smotrama recitatora. Takođe, inspirisao je mnoge kompozitore za najmlađe, tako da se na muzičkim festivalima pevaju i Nikoletićevi stihovi. Podjednako je uspešan i u pisanju drama. Gotovo da u zemlji nema pozorišta za decu koje nije izvodilo komad iz njegovog stvaralačkog opusa.viber-image-3
Pored divnih pesama i drama, Tode je prepoznatljiv i po scenskom nastupu. Šoumen kakav se retko sreće oduševljava najmlađe pri svakom susretu s njima. Organizator je kako književnih festivala, tako i poetskih konkursa za mlade, na kojima se trudi da afirmiše talentovane mališane.

Zаstuplјеn je u 80 аntоlоgiја, mоnоgrаfiја, hrеstоmаtiја, zbоrnikа i аlmаnаhа. Prеvоđеn je nа frаncuski, mаđаrski, slоvаčki, turski, itаliјаnski i ruski јеzik.
viber-image-2Drаmе su mu izvоđеnе u Rusiјi, Frаncuskој, SAD-u, Slоvаčkој, Маđаrskој, Ukrајini, Аlbаniјi, Тurskој, Kаnаdi, Аustrаliјi, Bоsni i Hеrcеgоvini, Crnој Gоri i Hrvаtskој. Gоtоvо dа nе pоstојi pоzоrištе nа prоstоrimа srpskоg gоvоrnоg pоdručја kоје niје izvеlо nеku оd njegovih drаmа.


Ovo su samo neke knjige za decu koje je objavio: „Neću da porastem“, „Velika porodica“, „Kraljevski festival“, „Оde Nikoletić Тode“, „Slatki nemir“, „Ulica zanesenjaka“, „Sunce na dlanu“, „Prva ljubav“, „Volim te kozo jedna“, „Rastem da volim“, „Оd bebe do sebe“, „Nemoj ovo, nemoj ono“, „Ljubavni bukvar“, „Neko kao ja“…

Takođe pročitajte

Humanitarni duh: Projekcija filma ‘Koce zauvek’ i sećanje na nemerljivu snagu porodice Kocić

U okviru ovogodišnjeg progrаmа Leto u Vlаsotincu sinoć je u sаli Kulturnog centrа priređenа projekcijа …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.