Surdulica se i po Vesninim tortama poznaje

Karijeru službenice u društvenom preduzeću „Narodna radinost“ Vesna Stanković pre 25 godina nije prekinula svojom voljom već zato što je preuzeće propalo. Ali, taj nemili događaj pokrenuo i otkrio Vesni jedan novi svet kreativnosti.

Vesna je oduvek volela da pravi torte i kolače a posebno se trudila da sve što napravi bude ne samo ukusno već i da oduševi čulo vida.  Ona veruje da je to ponela u genima, od pokojnog oca Jordana koji je bio poznat umetnik u duborezu.

„Privlačilo me je da ukrašavam torte čak i za naše male kućne svečanosti a kada su i moji prijatelji uvideli da mi to ide od ruke često sam im ulepšavala i ukrašavaa slavlja. Naravno, tada mi nije padalo na pamet da zarađujem od toga niti sam sanjala da ću se veći deo života baviti upravo ukrašavanjem i dekoracijom, priseća se Vesna kako je uplovila u privatni biznis.

„Prekretnicu mi je priredila moja drugarica Slađana koja me je zamolila da joj napravim tortu za rođendansko slavlje. Kada je došla da je odnese insistirala je da mi plati što je za mene bio šok. U redu je da mi da novac što sam potrošila za materijal ali da naplatim svj trud i to mojoj drugarici nije bilo govora. Međutim, ona je bila uporna „moraš i ti od nečeg da živiš pogotovo sada kada si ostala bez posla“, pamtim njene reči. Ona više nije među živima ali je činjenica da je ona najzaslužnija za moj početak, veli Vesna koja je bila među prvima ne samo u Surdulici nego i na čitavom jugu Srbije koja je počela da se bavi izradom torti po narudžbini. Ima bezbroj recepata ali svima preporučuje Milka tortu koju je ona sama kreirala. Uzela najbolje od čak tri torte tako da je Vesnina Milka prava „simfonija ukusa“. Ponosna je Vesna i na najveću tortu od čak 200 jaja koju je pravila surduličkim ženama za proslavu 8.marta. Torta je bila toliko dobra da su žene zaboravile na dijetu i u slast pojele džinovsku tortu da Vesna, koja je bila pozvana kao gost, nije stigla ni da je proba.

„Dobro mi je krenulo pa je moje preduzeće u jednom trenutnu imalo i četiri radnica. Posla preko glave, mušterije zadovoljne, nabavljala se oprema tako da smo bili sve bolji u ovom poslu. Ali, poslednjih godina posao sa tortama i kolačima je stao jer je jednstavno velika konkurencija. Puno žena je ostalo bez posla i svako gleda da zaradi parče hleba. Morali smo da proširimo delatnost tako da smo počeli da se bavimo svim vrstama dekoracija. Dobila sam i pojačanje, mlađeg sina Milana koji mi je postao desna ruka u ovom poslu, kaže Vesna koja je ponosna i na starijeg sina Dušana koji sa porodicom živi u Beogradu i radi u MUP-u. Ne krije da su joj unuci Dunja i Dimitrije ukrali srce i da je petogodišnjoj Dunji vidi svoju naslednicu jer uveliko „pomaže“ baki.

„Puno lepog sam doživela u poslu za ovih 25 godina jer sam sa nebrojeno klijenata podelila njihove najsrećnije trenutke i to je moj najveći kapital. Volim da stvaram i da ljudi uživaju u mojim đakonijama. Nisam sam dobra u pripremi slaktiša već sam i neprikosnoveni majstor za kuvanje riblje čorbe. Nekoliko puta sam pobeđivala na takmičenjima na Vlasinskom jezeru, kaže Vesna koja sa suprugom Miomirom svaki slobodni trenutak provodi na Vlasinskom jezeru. On je poznati alas a ona uživa da turistima ponudi neke svoje đakonije. Učestvovali su kao statisti u snimanju filma „Vrati se Zone“.

 

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Surdulica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

Takođe pročitajte

Zašto je Katarina Nešić „dijamant od žene“?

Praksa je da se o moćnim i uspešnim ženama piše 8.marta kao da ne postoje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.