Foto: https://www.pexels.com/photo/person-in-green-button-up-shirt-holding-clear-drinking-glass-4108712/

Superdomaćica: kako očistiti kuću kao što su to činile naše bake?

Čišćenje kuće je retko kome omiljeni posao, ali on ne mora biti toliko težak! Na tržištu možemo pronaći ogroman broj sredstava za čišćenje koji se koriste u različite svrhe i za različite površine.

Međutim, da li je potrebno celu kuću izribati hemikalijama kako bi ona bila besprekorno čista? Naravno da ne!

Nekada nije postojao ovoliki broj sredstava za čišćenje, a žene su držale održavale čistim sve površine u svojim domovima!

U nastavku pročitajte nekoliko jednostavnih trikova za čišćenje koje su koristile naše bake!

Osvežite tepihe jednostavnim trikom!

Možda su usisivači tekovina modernog doba, ali tepisi i nisu. Sigurno vam se desilo da oni izgledaju prljavo ili imaju neprijatan miris, a u tom trenutku nije sezona pranja tepiha!

Ako imate kućne ljubimce, tepisi će se neminovno češće prljati koliko god usisavali i brisali njihove šapice, a sve što vam je potrebno za čišćenje jeste soda bikarbona i usisivač!

Dyson usisivači i drugi proizvodi za održavanje doma su se odlično pokazali, a sve što treba da uradite jeste da uzmete veće pakovanje sode bikarbone, u njega dodate par kapi omiljenog eteričnog ulja, i ravnomerno pospete po tepihu. Ostavite da odstoji pola sata, za to vreme će soda bikarbona, koja ima mnogo primena u domaćinstvu, upiti sve nečistoće, a eterično ulje će dati lep miris tepihu.

Nakon pola sata usisajte kao i obično, i odmah ćete primetiti koliko je tepih čistiji! Ovo vam može postati i rutina, pa tako jednom nedeljno osvežite sve tepihe u svom domu.

Pažljivo sa hemijom u kupatilu

Hemiju u kupatilu treba pažljivo koristiti jer je ona jedna od najčešćih uzroka trovanja kod odraslih. Možete je i potpuno izbeći, a umesto nje iskoristiti dobro staro alkoholno sirće.

Sirće je odavnina poznato kao odlično sredstvo za skidanje kamenca, ali i dezifekciju. Zato mnoge domaćice vole da ga koriste u kupatilu!

Sirće je najbolje malo razrediti vodom, a potom ga sipati u flašicu sa prskalicom. Slavine su mesta na kojima se najčešće skuplja kamenac, tako da se prvo bacite na taj posao!

Ukoliko imate utisak da ova mesavina samo sklizne sa slavine, dobra ideja je natopiti ubrus ovim rastvorom a onda njime obložiti slavine.

Tako ćete biti sigurni da će sav kamenac biti uništen! Ostavite ih da odstoje bar pola sata, a za to vreme možete isprskati i pločice i bilo koje površine na kojima se skupio kamenac.

U međuvremenu, možete se posvetiti WC šolji za koju su sredstva za čišćenje najagresivnija! Spoljašnost i dasku WC šolje možete oribati vodom i tečnošću za sudove, a za one ružne fleke od kamenca još jednom pristižu u pomoć soda bikarbona i sirće.

U šolju pospite sodu bikarbonu, a onda blago poprskajte sirćetom. Dogodiće se hemijsa reakcija i mešavina će početi da peni, a za to vreme možete četkom sve lepo izribati.

U koliko želite da napravite prirodan osveživač vazduha za kupatilo, u malu bočicu sa raspršivačem sipajte alkohol i vodu, i dodajte par kapi omiljenog eteričnog ulja. Alkohol će razgraditi eterična ulja i uticat na širenje mirisa, a ovaj osveživač prskajte kad god je porebno!

Sve dobro provetrite

Ove ne mislimo samo na otvaranje svih prozora u svom domu, potrebno je provetriti sve što možete!

Posteljina, jastuci, krpare i staze, sve to treba s vremena na vreme izneti na terasu ili prozor kako bi ih vazduh osvežio! Ukoliko je napolju sunčano, efekat koji ćete postići je još bolji! Poznato je da UV zraci mogu da unište loše bakterije, a efekat ćete primetiti čim stvari unesete u kuću.

Kada posteljinu i jastuke vratite na krevet, odmah ćete osetiti koliko su vazduh i sunce doprineli svežini!

Na ovaj način možete provetravati i zimske kapute i jakne nakon dugog držanja u ormaru!

Neka vaš dom zamiriše

Koliko god se trudili, neki delovi našeg doma ne mirišu lepo, ali na sreću, postoji par prirodnih sastojaka koji sasvim uspešno neutrališu mirise!

Skoro svi vole miris kafe, a najbolji način da je iskoristite kao osveživač prostora je da zrnca kafe stavite u nekoliko činija u raznim delovima kuće. Svaki put kada prođete ćete osetiti omamljujući miris kafe!

Frižider nekada čudno miriše, čak iako ga detaljno oribamo. To možete rešiti tako što ćete u vrata frižidera staviti polovinu limuna koji će upit sve neprijatne mirise! Sličan trik možete izvesti sa sodom bikarbonom, sipajte je u jednu šoljicu i stavite na dno frižidera, čudi mirisi će sigurno nestati!

Eterično ulje je i ovde vaš prijatelj, možete staviti kapljicu ili dve na vatu, i nju ostaviti na policama, ili sličnim površinama u vašem domu. Dobar trik je i sipati koju kapljicu na WC papir, i vaše kupatilo će uvek mirisati!

Ovo je bilo nekoliko jednostavnih trikova kako da efikasno očistite svoj dom bez korišćenja mnogo hemije! Sve ove sastojke sigurno već imate u svojoj kući, a da to ni ne znate! Ukoliko ih nemate, veoma su jeftini i lako dostupni.

Takođe pročitajte

Poziv za socijalna preduzeća i OCD za testiranje inovativnih pristupa

Asocijacija za demokratski prosperitet – ADP Zid iz Crne Gore, zajedno sa organizacijom CEDRA iz Splita, Hrvatska; Deli – prostorom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.