Sunčanice kod mališana mogu biti opasne

Zbog velike površine tela u odnosu na masu deca su podložna veoma brzom pregrejavanju i gubitku telesne tečnosti. Sunčanice su česte kod dece u ovom periodu i mogu biti laksše, srednje teške i teške, upozorava dr Slađana Milenković, pedijatar-pulmolog iz niškog doma zdravlja „Hipokrat“.

Leto je godišnje doba koje deca najviše vole. Zbog boravka na otvorenim prostorima, putovanjima kod rožaka, letovanjima na moru, planinama ili selu deca svoje vreme uglavnom provode bezbriđno i sa više sadrzaja nego u drugim godišnjim dobima. Ali,  to je populacija koja je najosetljivija na visoke temperature, te boravak na suncu čak i u kraćem vremenskom periodu može izazvati velike probleme po zdravlje dece pogotovo u ranijem dečijem uzrastu. Zbog toga su mere opreza veoma znacajne.

Sladjana MilenkovicSimptomi sunčanice su glavobolja, povišena telesna temperatura, povraćanje, crvenilo po koži do veoma teških stanja kakav je npr. gubitak svesti. Zbog ovoga decu ne treba izlagati visokim dnevnim temperaturama i uv zracenju, u periodu od 11-17 časova deca treba da borave u provetrenim i rashladjenim prostorijama.

Uz dovoljno hidriranja ( konzumiranja vece količine vode, prirodnih voćnih sokova i čaja kao i dosta voća i povrća) smanjili bi smo mogućnost pojave neželjenih posledica koje mogu da izazovu visoke temeperature.

Decu treba oblačiti lagano, odećom prirodnih materijala a glavu obavezno zaštititi.

U slučaju pojave nekog od simptoma koji ukazuju na neki od oblika sunčanice potrebno je dete uvesti u rashlađeni prostor, rashladiti vodom, hidrirati i dati neki od antipiretika ( lekova za skidanje povišene telesne temperature ). U težim situacijama gde je već doslo do poremećaja svesti i jasnih znakova dehidratacije dete odmah odvesti u nadležnu zdravstvenu ustanovu.

 

Takođe pročitajte

Kako se izboriti sa prolećnim alergijama

Alergija (preosetljivost) je prirodna, zaštitna reakcija organizma od agenasa iz okoline, koje organizam doživljava kao pretnju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.