„Sunce i klupa“ – terapija za lečenje duše

Vesna Miletić iz Vranja nije lekar niti ima ambicije da to bude ali je ona, nakon što se „prsa u prsa“ borila sa karcinomom debelog creva, uspela da svojim iskustvom i pozitivnim stavom izvede na put izlečenja Mirjanu Davidović iz Nemačke. O tome šta su i kako proživele Vesna je prenela u knjizi „Sunce i klupa“.

„Pogledaj se u ogledalo i reci sebi u lice:“Najgore je prošlo! Sada sam zdrava! Moram samo da se potrudim da tako i ostane. Biće uspona i padova, ali ovo su samo prolazne faze i one me mogu uzdrmati, ali me ne mogu slomiti!“ Neka ti to stalno bude u glavi. I izađi napolje. Posebno ako je sunčano. Sedni na klupu, uživaj, usredsredi se na nešto lepo, ovako je Vesna gotovo svakodnevno bodrila Mirjanu nakon teške operacije. Iskreno joj je govorila o svom iskustvu, o tome šta je čeka, o psihičkim „zamkama“, o osećanjima porodice, o svemu što je znala. Otvoreno i bez zadrške kao da se znaju čitav život a zapravo su se upoznale tek nakon par meseci kada je Vesna posetila Mirjanu.

Vesna je bila spremna da ode toliko daleko, čak do Nemačke i da upozna Mirjanu i njenu porodicu. Da se  jednosavno uveri da će Mirjana biti dobro.

„Nisam znala gde će me naš kontakt odvesti ali Nemačka mi sigurno nije bila u planu, kaže Vesna koju je prvo kontaktirao Mirjanin suprug tražeći od nje da im pošalje njenu prvu knjigu „Moj život sa dijagnozom C20“ koju je napisala nakon što i sama pobedila rak. Ne krije da joj se „vratio film“ svega što je i sama preživela ali da je imala želju da pomogne Mirjani da prođe što bezbolnije

„Patnja ujedinjuje ljude. Da to slikovito objasnim:videla sam davljenika i skočila u vodu da ga spasim. A kako drugačije? Tako su me vaspitavali od rođenja, a tako mi je govorilo srce. Osećanja se ne mogu opisati, ona se mogu samo doživeti i zato nikada nisu lažna. Zbog toga, slušala sam svoje srce i sledila simbole na koje mi je ukazivalo“, opisuje Vesna svoje motive.

Zato Ljiljana Simonović, profesorka psihologije u gimnaziji „Bora Stanković“ u Vranju za knjigu „Sunce i klupa“ kaže da „predstavlja dirljiv susret dve osobe, dva mala izvora svetlosti, koja su istkala iskrenu, pretoplu priču, knjigu o sebi, za druge i nazad, stvarajući beskrajni krug koji povezuje ljude čistih osećanja, želja i stremljenja“.

„Posle svega imam snage da pomognem svima koji prolaze kroz agoniju nakon što saznaju da boluju od najteže bolesti. Ja sam to saznala na svoj 42.rođendan. Medicinski i Vesna i ja smo izlečene ali u suštini mislim da je to nemoguće,  to je tetovaža koja ostaje zauvijek. Ipak, iz cele priče dobro je što smo žive i što smo naučile više živeti i prepoznati ljude koji su nam slični, kaže glavni junak knjige Mirjana Davidović.

 

Knjigu „Sunce i klupa“ možete naručiti na mejl [email protected].

 

 

Takođe pročitajte

Kako se efikasno zaštititi u sezoni virusa?

Sa dolaskom hladnijih meseci, posebno krajem jeseni i početkom zime, nastupa sezona virusa od kojih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.