Šumsko blago sa Čemernika

Vrganj, lisičara, sirovgriz i sunčanica aktuelne su na planini Čemernik ovih dana i dovoljno je samo da se naoružate znanjem o gljivama i dobrim društvo i da krenete u potrazi za šumskim blagom.

Iskusni gljivari savetuju da za branje gljiva koristite platnene ili papirne kese ili čak linije a da izbegavate plastiku i najlon kese.

lisicare i vrganji cemernik„Kralj“ šume je sigurno vrganj i najbolje je birate mlade primerke jer one starije znaju napasti insekti. Pripisuje mu se antibakterijsko, protivupalno i antitumorno dejstvo. Vrganj sadrži lecitin koji ima antivirusna svojstva, koja se istražuju u medicinske svrhe za dobivanje antivirusnih lijekova. Smatra se da vrganj poseduje snažno antioksidativno delovanje zahvaljujući raznim organskim kiselinama, fenolnim i alkaloidima. Jedna studija utvrdila je da ima značajan sadržaj antioksidansa ergotionen, koji podstiče rad imunološkog sistema.

vrganj cemernikLisičara je takođe omiljena gljiva a njen latinski naziv  Cantharellus cibarius u prevodu znači „dobra za jelo“. Osim što je pravi delikates, lisičarka ima i lekovita svojstva. Ona sadrži osam esencijalnih amino-kiselina i vitamin A, povećava otpornost organizma prema infekcijama respiratornog trakta i jača imunitet. Od minerala zastupljeni su natrijum, kalcijum, kalijum, fosfor, gvožđe, magnezijum, cink i bakar. Niskokalorična je i više od 90 odsto njenog sastava čini voda. Osim toga, lisičarka ima antibakterijska i antivirusna svojstva, čisti organizam, jača imunitet, poboljšava cirkulaciju, snižava holesterol, reguliše krvni pritisak i smiruje nervni sistem.

suncanica cemernikSunčanica poznata još i kao kozarka, prstenka i srndać, jestiva je gljiva, raste u svim šumama, a naročito u mešovitim i bagremovim, ali i na livadama, a ima je i u voćnjacima. Veoma je česta, a raste na raznim nadmorskim visinama. Jede se samo šešir koji je najbolji kad se ispohuje.sirovgriz cemernik

Ako tokom branja ogladnite a nemame pri ruci pribor za pripremu onda se potrudite d apronađete sirovgriz, ili presnac koja se, kako joj ime kaže može jesti sirova.  Boja gljive varira od boje marelice, do tamnijih, više smeđe obojenih primjeraka.  Najkarakterističnija osobina ove gljive je beli mlečni sok blagog ukusa.

Takođe pročitajte

Kako se efikasno zaštititi u sezoni virusa?

Sa dolaskom hladnijih meseci, posebno krajem jeseni i početkom zime, nastupa sezona virusa od kojih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.