Slatko od šumskih jagoda vam je sigurno poznato a da li ste nekada probali liker? Sve što se napravi od ovog voća je pravi doživljaj za čula ukusa i mirisa a liker je za prave hedoniste. Ovaj provereni recept otkrila nam je Danijela Ilić iz Grkinje kod Gadžinog Hana.
Šumska jagoda jedan je od najcenjenijih šumskih plodova a zbog svoje retkosti i teškog branja upotrebljava se na grame jer da biste ubrali kilogram potrebno je da prepešačite ceo dan, i to pod uslovom da znate gde treba da je tražite.
Za liker vam je potrebno vino, roze ili crveno 350 ml, divljih jagoda 350 grama, šećera 250 grama i rakije 100 ml.
Jagode očistiti , oprati i procediti, zatim vino staviti u manju šerpicu lagano zagrejati na ringli, pomeriti sa šporeta i ubaciti jagode pokriti i ostaviti da stoje 48 sati na sobnoj temperaturi.
Nakon toga procediti i tečnost staviti da lagano provri, pa dodati šećer promešati i skloniti sa vatre.
Kad se masa ohladi dodati rakiju ubaciti jagode u flašu preliti i kad malo odstoje nekih mesec dana konzumirati.
Uživajte!!!!!!!