Studijska poseta za članove Radne grupe za biomasu i energetsku efikasnost Nišavskog regiona

U organizaciji ENECA-e i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), sprovedena je trodnevna studijska poseta za članove Radne grupe za biomasu i energetsku efikasnost u Zrenjaninu, radi izrade preporuka o održivom korišćenju bioenergije u Nišavskom okrugu.

Događaj je održan u okviru projekta „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“ koji ENECA sprovodi uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), a koji finansira Ministarstvo za ekonomsku saradnju Savezne Republike Nemačke (BMZ). Cilj projekta je promocija održivog načina korišćenja bioenergije u Nišavskom okrugu, kroz sveobuhvatni pristup zasnovan na formiranju radne grupe kao mehanizma formiranja bioenergetskih politika i ciljeva, povećanju regionalnih kapaciteta na polju održivog načina korišćenja bioenergije, održivom načinu korišćenja biomase i povećanju svesti javnosti o održivom načinu njenog korišćenja.

Prilikom studijske posete predstavnici lokalnih samouprava Nišavskog okruga, javnih i javno-komunalnih preduzeća su imali prilike da posete prvu pametnu zgradu u Banatu, Regionalni centar za energetsku efikasnost Banat (RCR Banat) i identifikuju primere dobre prakse u pomenutoj sferi, detaljno istraže mogućnosti najefikasnijeg i najefektivnijeg načina poslovanja i organizuju dalje planove rada grupe.

Prezentaciju projekata RCR Banat iz oblasti zaštite životne sredine održao je Branislav Milosav, rukovodilac Sektora za regionalni razvoj i projekte, RCR Banat, dok su Irena Živković, direktor, RCR Banat i Aleksandar Popović, projektni menadžer GIZ-a pozdravili članove Radne grupe, istakli sam značaj projekta i poželeli im dobre rezultate u daljem radu.

Kao rezultat studijske posete donete su neke od mera I predložene aktivnosti za koje članovi Radne grupe smatraju da mogu doprineti razvoju efikasnog održivog načina korišćenja bioenergije u Nišu i koje će biti korišćene pri izradi preporuka javnih politika.

“Smatram da je Radna grupa prilikom studijske posete bila proaktivna, te u narednom periodu možemo očekivati i izradu preporuka javnih politika u ovom segementu”, izjavila je Marijana Anastasov, ENECA.

Takođe pročitajte

Proglašeni pobednici konkursa Oni su heroji 2024.

Na svečanoj dodeli nagrada, u okviru konkursa „Oni su heroji“, predstavljeno je 10 nesebičnih i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.