Spenser Doman na predavanju Foto: Doman International

Stručno osnaživanje roditelja dece sa posebnim potrebama – Doman Institut

Doman Internešenel (Doman International) je neprofitna organizacija posvećena podučavanju i osnaživanju roditelja u pogledu razvoja njihovog deteta. 

Stručni tim kvalifikovanog i iskusnog osoblja daje roditeljima alate, znanje i obuku koja im je potrebna da pomognu svom detetu da ostvari svoj puni potencijal u životu. Njihova misija je da pomognu deci sa razvojnim teškoćama da dođu do potpunog zdravlja.

Glen Doman, fizioterapeut, otkrio je da su konvencionalne terapije neefikasne u lečenju ljudi sa razvojnim teškoćama. Stvorio je oblast razvoja dečijeg mozga sa ciljem da pomogne deci sa razvojnim teškoćama da ostvare pun potencijal.

Razvio je kućne tretmane kako bi pomogao osobama sa smetnjama u razvoju i oštećenjima mozga da se raz

This slideshow requires JavaScript.

viju fizički, intelektualno, fiziološki i u društvenom smislu. Godine 1973. napisao je knjigu „Kako pomoći detetu sa oštećenjem mozga“, koja je bila revolucionarna u lečenju dece sa razvojnim teškoćama.

kako bi ih sprovodili kod kuće sa svojom decom – i postigao je izuzetne rezultate. Ranije se pretpostavljalo da se deci sa razvojnim teškoćama ne može pomoći, a ovim je Glen Doman pokazao svetu da je ova pretpostavka pogrešna i da bi ova deca mogla da ozdrave. Hiljade roditelja koji su otkrili da ove  metode pomažu njihovoj deci su – iz milošte – nazvali Glenova otkrića i tretmane „Domanov metod“.

“Širom sveta postoje deca koja imaju kašnjenja u razvoju, deca koja ne mogu da hodaju, koja ne mogu da govore, koja ne mogu da postižu uspehe u školi. Razlog zbog kog imaju ova kašnjenja u razvoju je taj što postoji kašnjenje u njihovom neurološkom razvoju, razvoju njihovog mozga” – napominje dirktor organizacije Spencer Doman.

Kao razlog osnivanja Spencer navodi pomoć autističnoj deci da ubrzaju svoj razvoj i steknu neophodne veštine koje su im potrebne za srećan i uspešan život, kao što je da nauče da hodaju, govore, postižu uspehe u školi.

Neuroplastičnost je bila malo poznat termin i mnogi ga nisu razumeli u to vreme, ali je Glen smatrao da je jako važan. Njegova misija je bila da osmisli programe koji će pokrenuti i podstaći neuroplastičnost kod dece. On je shvatio da deca mogu da dobiju nove sposobnosti – ukoliko je koren problema u mozgu, ako tretiramo mozak i ukoliko unapredimo njegov razvoj. Zbog toga je razvio Doman Metod, i mi od njegovog upokojenja 2013. godine nastavljamo njegov rad i otkrivamo i nalazimo nove načine da poboljšamo razvoj mozga. Kada se mozak oporavi  – simptomi počinju da se gube i u nekim slučajevima potpuno nestanu – bilo da je problem u govoru, kretanju, vidu ili učenju”, napominje Spencer Doman.

U Doman Internešenelu rade sa decom sa različitim dijagnozama koje uključuju autizam, cerebralnu paralizu, zaostajanje u razvoju, ADD/ADHD, PDD-NOS, epilepsiju, povrede mozga, poteškoće u učenju, trizomiju 21 i druge genetske abnormalnosti, kao i druge različite smetnje u razvoju i neurološka stanja.

Ono po čemu je Doman Metod primarno čuven i poznat je da je to intenzivan metod. U programu Doman Instituta – roditelji se obučavaju šta da rade, i rad sa njihovom decom od njih – prirodno – zahteva puno vremena i truda. Razlog zbog koga je program takav potiče od dosadašnjih saznanja o mozgu – a to je da aktivnosti i tretmani koji ga menjaju takođe zahtevaju rad i ponavljanje. To znači da porodice moraju da ulože značajan trud, i brojne porodice sa kojima Institut radi su više nego srećne da to učine za dobrobit svoje dece.

 “Iz naše perspektive, uvek sebi postavljamo pitanje:  šta je ono što daje najbolje rezultate uz najmanje rada – i kako da nađemo nove načine da naš program razvijamo u tom pravcu.”

Kulturološke razlike u prihvatanju ovog metoda širom sveta postoje, međutim, Spencer napominje da su stvari poput roditeljske ljubavi i posvećenosti detetu univerzalna pojava, I da se ne razlikuju bilo da ste u SAD, Srbiji ili Indiji.

Doman International trenutno dolazi dva puta godišnje na Balkan. Radi sa porodicama u Beogradu u Srbiji i u Zagrebu u Hrvatskoj, ali takođe I sa porodicama koje iz celog regiona dolaze na te dve lokacije.

Osoblje čine nastavnici i treneri – obučeni da obrazuju i usmeravaju roditelje kako da pomognu svojoj deci da napreduju u najvažnijim oblastima razvoja – uključujući detetov kognitivni, fizički, socijalni i govorni razvoj. Oni osmišljavaju specifične programe tretmana Doman metodom i podučavaju roditelje kako da ga sprovode sa svojom decom. Nastavnici i treneri takođe odgovaraju na pitanja roditelja o razvoju svog deteta, kako bi bolje razumeli svoje dete i znali kako da mu na svaki mogući način pomognu u razvoju.

Tim stručnjaka je prisutan u i Beogradu, sa ciljem pružanja pomoći 20 različitih porodica sa razvojnim teškoćama u Srbiji i na Balkanu. Porodice dolaze da procene njihovu decu sa razvojnim teškoćama i da im prilagode program lečenja – što znači da svaka porodica dobija posebno prilagođen program za njihovo dete.

“Vraćamo se svakih 6 meseci da bismo videli decu ponovo, registrovali njihov napredak u nadi da će se promene zaista i odigrati – a zatim pravimo novi program prilagođen posebno za njih. Naša namera je da pružimo pomoć za što veći broj porodica na Balkanu, i sa još brojnijim priključivanjem našem programu – stvorimo permanentnu bazu Instituta za ovaj region”, ističe Spencer Doman.

Tim Doman Internešenel Instituta Vam stoji na raspolaganju putem veb-sajta domanmetod.org, adrese elektronske pošte [email protected] i Instagram stranice doman_metod_adria .

Takođe pročitajte

Da li čistiji vazduh u kafićima „čisti“ i goste iz lokala

Sve učestalije najave da bi Srbija mogla zabraniti pušenje u zatvorenom uplašila je vlasnike ugostiteljskih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.