Kako nam sutra i zvanično stiže jesen u to ime vam i donosimo današnji recept jednog slasnog dezerta za čije spremanje je baš savršena ova lagana i sunčana nedelja.
TART SA JABUKAMA
- Testo:
110gr ovesenog brašna
15g samlevenog lana
40gr heljdinog brašna
60g gustina
25g tamnog šećera
malo soli
120g hladnog putera
60g jogurta
Fil:
- 90g mlevenih oraha
1 kašičica cimeta
60ml javorovog sirupa ( može i med kao zamena)
2 jaja
kesica vanilinog šećera3-4 jabuke srednje veličine
2 kašičice putera
malo javorovog sirupa za premazivanje
- Postupak:
Odvojiti tridesetak grama ovsenog brašna na steamy, pa pomešati sve suve sastojke, umesiti ih sa puterom, al ne previše, pa dodati jogurt, formirati malu pogaču, zaviti u providnu foliju i staviti u frižider najmanje pola sata.
U međuvremenu, ostatak ovsenog brašna kombinovati sa svim ostalim namirnicama za fil i mešati dok se masa ne ujednači.
Ohlađeno testo staviti u podmazan sud za pečenje(okrugli plitak sud precnika 24cm), prstima podići iz ivice posude, sipati fil, preko koga se naređaju narezane kriške jabuka (3-4mm) . Jabuke premazati sa malo putera i sve to peći u prethodno zagrejanoj rerni oko pola sata na 180C.
Preporuka je da čim izvadite iz rerne, tart premažete javorovim sirupom.
Za ovaj recept kao i fotografiju se zahvaljujemo našoj čitateljki iz Londona, Jeleni Jovanović.