petak , 24 marta 2023

Stiže jesen – Vreme je za tart sa jabukama

Kako nam sutra i zvanično stiže jesen u to ime vam i donosimo današnji recept jednog slasnog dezerta za čije spremanje je baš savršena ova lagana i sunčana nedelja.

TART SA JABUKAMA 

  • Testo:
    110gr ovesenog brašna
    15g samlevenog lana
    40gr heljdinog brašna
    60g gustina
    25g tamnog šećera
    malo soli
    120g hladnog putera
    60g jogurta

Fil:

  • 90g mlevenih oraha
    1 kašičica cimeta
    60ml javorovog sirupa ( može i med kao zamena)
    2 jaja
    kesica vanilinog šećera3-4 jabuke srednje veličine
    2 kašičice putera
    malo javorovog sirupa za premazivanje
  • Postupak:

Odvojiti tridesetak grama ovsenog brašna na steamy, pa pomešati sve suve sastojke, umesiti ih sa puterom, al ne previše, pa dodati jogurt, formirati malu pogaču, zaviti u providnu foliju i staviti u frižider najmanje pola sata.
U međuvremenu, ostatak ovsenog brašna kombinovati sa svim ostalim namirnicama za fil i mešati dok se masa ne ujednači.

Ohlađeno testo staviti u podmazan sud za pečenje(okrugli plitak sud precnika 24cm), prstima podići iz ivice posude, sipati fil, preko koga se naređaju narezane kriške jabuka (3-4mm) . Jabuke premazati sa malo putera i sve to peći u prethodno zagrejanoj rerni oko pola sata na 180C.

Preporuka je da čim izvadite iz rerne, tart premažete javorovim sirupom.

Za ovaj recept kao i fotografiju se zahvaljujemo našoj čitateljki iz Londona, Jeleni Jovanović.

Takođe pročitajte

Akademsko pozorište niškog SKC NIŠ osvojilo četiri nagrade u Kragujevcu

„Kući“, predstava Akademskog pozorišta SKC Niš, je sa festivala amaterskih pozorišta u Kragujevcu donela čak …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.