četvrtak , 29 oktobra 2020

Stiže jesen – Vreme je za tart sa jabukama

Kako nam sutra i zvanično stiže jesen u to ime vam i donosimo današnji recept jednog slasnog dezerta za čije spremanje je baš savršena ova lagana i sunčana nedelja.

TART SA JABUKAMA 

  • Testo:
    110gr ovesenog brašna
    15g samlevenog lana
    40gr heljdinog brašna
    60g gustina
    25g tamnog šećera
    malo soli
    120g hladnog putera
    60g jogurta

Fil:

  • 90g mlevenih oraha
    1 kašičica cimeta
    60ml javorovog sirupa ( može i med kao zamena)
    2 jaja
    kesica vanilinog šećera3-4 jabuke srednje veličine
    2 kašičice putera
    malo javorovog sirupa za premazivanje
  • Postupak:

Odvojiti tridesetak grama ovsenog brašna na steamy, pa pomešati sve suve sastojke, umesiti ih sa puterom, al ne previše, pa dodati jogurt, formirati malu pogaču, zaviti u providnu foliju i staviti u frižider najmanje pola sata.
U međuvremenu, ostatak ovsenog brašna kombinovati sa svim ostalim namirnicama za fil i mešati dok se masa ne ujednači.

Ohlađeno testo staviti u podmazan sud za pečenje(okrugli plitak sud precnika 24cm), prstima podići iz ivice posude, sipati fil, preko koga se naređaju narezane kriške jabuka (3-4mm) . Jabuke premazati sa malo putera i sve to peći u prethodno zagrejanoj rerni oko pola sata na 180C.

Preporuka je da čim izvadite iz rerne, tart premažete javorovim sirupom.

Za ovaj recept kao i fotografiju se zahvaljujemo našoj čitateljki iz Londona, Jeleni Jovanović.

Takođe pročitajte

Telemedicina kao jedan od načina prevencije raka dojke

Pandemija koronavirusa stavila je veći fokus na telemedicinu kao jedan od kanala za rešavanje nedoumica …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.