sreda , 8 decembra 2021

“Stepenice” Slobodanke Stupar u galeriji “Srbija”

Izložba “Stepenice na dole su i stepenice na gore” umetnice Slobodanke Stupar iz Beograda biće otvorena večeras u 19 časova u Galeriji “Srbija” u Nišu.

Slobodanka Stupar je diplomirala unutrašnju arhitekturu i grafiku na FPU u Beogradu, magistrirala je grafiku na beogradskom FLU i specijalizirala na Školi lepih umetnosti u Atini.

“Projekat “Stepenice na dole su i stepenice na gore” je epilog višegodišnjeg procesa fotografisanja stepenica u muzejima širom sveta koje je umetnica obilazila. Ona ih smatra mestima duhovnosti i okupljanja, a sam čin obilaska muzeja za nju ima specijalan ritualni čin. Stepenice po svojoj funkciji i definiciji vode i na gore i na dole predstavljaju uspon i silazak i predstavljaju metaforu kada je u pitanju umetnost, život umetnika pa čak i života u opšte – navodi kustos Galerije savremene likovne umetnosti Sonja Vukašinović.

Seriju radova na izložbi čine stepenice snimljene u muzejima u Bonu, Atini, Madridu i Kelnu.

“Poseban deo projekta čine serije fotografija i video radova snimljenih u zgradi već više godina zatvorenog Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Ovaj muzej, koji je bez postavke slika, izaziva suprotne emocije i doživljaj na umetnicu.Čitav projekat upotpunjuje zvuk kao proširenje polja vizuelnog. Umetnica kaže; ”Zvuk nije tu došao da bi ilustrovao već je tu da prizove i prenese doživljaj, on je deo polja vizuelnog”- kaže kustos.

Izlagala je na preko 50 samostalnih izložbi u bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu. Bila je član umetničke grupe Zajednica za istraživanje prostora 1983-1986. Dobitnik je više nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu.

Dela Slobodanke Supar nalaze se u mnogim muzejima i javnim kolekcijama širom zemlje i inostranstva, poput Muzeja grada i Muzeja Cepter u Beogradu, Ludvig muzeja Keln, Nacionalne pinakoteke Pirej u Grčkoj, Amerikan College of Greece u Atini.

Takođe pročitajte

“Muškarac sa Balkana više oprašta preljubu od žena sa Balkana”

U novom romanu Vladimira Vučkovića, koji je izašao u izdanju “Službenog glasnika”,  bavi se istinitim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.