Stela Prgomelja – Položaj osoba sa dijabetesom je veoma nezavidan

Dijabetološki savez Srbije prikupio 2.500 potpisa podrške građana Srbije za ukazivanje na probleme osobama sa dijabetesom. O cilju akcije, problemima i potrebama osoba sa dijabetesom kao i ukazivanje nadležnim institucijama Republike Srbije na potrebe adekvatnog lečenja i kontrolisanja dijabetesa za Sanu govori Stela Prgomelja, potpredsednica Dijabetološkog saveza Srbije

Dokle ste stigli da potpisivanjem peticije podrške osobama sa dijabetesom?

Odziv građana je bio izuzetan, zaista, i do sada smo prikupili preko 2.500 potpisa. Koliko su pozitivno reagovali građani koji su prepoznali značaj naše kampanje “Siguran glas” ilustruje i podatak da nam i dalje stižu liste sa potpisima građana, koji samoinicijativno potpisuju peticiju i pružaju nam podršku. Evo i ovim putem se zahvaljujem svima njima.

Koji su ciljevi ove peticije?

Ciljevi peticije su da se Ministarstvu zdravlja i Republičkom fondu za osiguranje podnesu zahtevi za sledeće:
1. Više tračica za merenje šećera u krvi za sve osobe sa dijabetesom,

2. Više pedijatrijskih endokrinologa za rad sa decom sa dijabetesom,

3. Uvođenje novih lekova na Listu lekova RFZO, koji su najbolja terapija tipa 2 dijabetesa.

Navedeni ciljevi predstavljaju osnovni minimum, odnosno  podrazumevani standard, u drugim zemljama, za osobe sa dijabetesom.  Ne tražimo ništa drugo osim prava na normalan život.

dijabetesSa kojim problemima se najčešće suočavaju osobe sa dijabetesom a koji bi mogli biti lako rešeni ukoliko se država angažuje?
Osobe sa dijabetesom se susreću sa mnogobrojnim problemima. Najveći je nedostatak tračica za merenje šećera u krvi. Na osnovu tog rezultata, osoba sa dijabetesom može nesmetano da primenjuje terapiju koja joj je prepisana, samosatalnopovećava ili smanjuje doze u dogovoru sa lekarom, kao i da odlučuje o izboru namirnica za obroke. U nedostatku uslova za sprovođenje samokontrole, dolazimo do većeg broja komplikacija. One bi lakše mogle biti sprečene kada bi se država više angažovala. Nedostatak novih lekova značajno unazađuje terapiju dijabetesa tip2 i lekarima ne daje mogućnost da sprovode ono što se odavno čini u zemljama u okruženju, uključujući Crnu Goru ili Albaniju. Opet se svodimo na to da ko ima para može da se leči, jer nova terapija može samo da se kupi.

Koliko ova bolest uzima razmere epidemije i da li se dovoljno radi na prevenciji?

Svaka deseta osoba u Srbiji ima dijabetes. Neka za to zna, a neka ne, jer dijabetes ne boli. Ponovno otvaranje savetovališta za dijabetes pri domovima zdravlja u našoj zemlji bi trebalo da da rezultate na prevenciji i ranom otkrivanju dijabetesa. Što pre se počne sa odgovarajućom terapijom i promenom životno stila, to se osobi produžuje život i sprečavaju komplikacije dijabetesa. Mi se nadamo da će savetovališta opravdati svoju ponovo uspostavljenu ulogu.

Kakvo mesto zauzimaju osobe sa dijabetesom u sistemu zdravstvene zaštitete, da li imaju pravo na banje ili neki drugi vid rehabilitacije?

Odrasli, koji su na insulinskoj terapiji, imaju pravo da, jednom u četiri godine, borave 10 dana u Vrnjačkoj Banji. Deca sa dijabetesom to mogu ostvariti odmah po dijagnozi i kasnije svake godine, u Bukovičkoj Banji.
Za jedan bolesnički dan u banji, država može kupiti 100 tračica za merenje šećera u krvi. Naš predlog RFZO je bio da osoba sa dijabetesom može da bira da li hoće tračice ili pravo na banjsko lečenje, ali taj predlog na žalost nije bio usvojen.

Generalno, položaj osoba sa dijabetesom je veoma nezavidan, i mi to, kampanjom “Siguran glas” i našim svakodnevnim radom želimo da promenimo.

Takođe pročitajte

Zašto vam opada kosa?

Mnogo je različitih tipova opadanja kose. Neki su nasledni, neki su vezani i za neke …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.