foto Dalibor Boce Ilić

Statistika “pojela” vinovu lozu, prihodi prosečni

Po statističkim podacima vinova loza u Jablaničkom okrugu se gaji na skoro 1500 hektara ali pravo stanje nije ni približno ovoj cifri. Jedino se sa sigurnošću može da će ovogodišnji prinos biti prosečan, od 8 do 10 tona kod vinskih i 10 do 12 tona stonih sorti, navode stručnjaci leskovačke Poljopruvredne stručne službe

Pođimo od stavke da se statistički još uvek površine pod vinovom lozom na bivšim plantažama društvenog sektora od 770 hetara ,još se vode kao vinogradi ,a od celokupne ove površine samo se još obrađuje u zakupu nekih 100 hektara. Ove plantaže su bile na lokalitetima Vinaračkog Bojničkog i Vlasotinačkog vinogorja. Zadnjih godina kako je Ministarstvo za poljoprivredu počelo da daje jake subvencije za podizanje novih vinograda i, imamo jednu pozitivnu pojavu , tj. zanavljanje vinograda na novim površinama.

Na potezu Donje Lokošnice na površini od 50 hektara  firma „Produkt – Pečenjevce“ uzela je u zakup na 20 godine ove površine i u proleće 2010 godine , zasnovala modernu plantažu ,sa sortama za proizvodnju visoko kvalitetna bela i crvena vina.

Na pet kilometara od ovih površina nalazi se selo Živkovo sa površininom od 20 ha koje je proizvođač Janjić Dušan iz Leskovca, uzeo u zakup.  U proleće 2009godine Janjić je zasadio pet hektara moderne plantaže sa sortama Kabene Sovinjon i 1/3 površina sorte Šardone. Isti proizvođač je 2011 godine u proleće podigao novih 5,5 hekatar sa sortama K.Sovinjon, Burgundac, Merlo, Šardone i Sovinjon i sve ove sorte zajedno sa firmom „Agroexim“ iz Beograda umatičio za proizvodnju; vioka za proizvodnju certifikovanog sadnog materijala,jer matičnjak je podignut sa osnovnim sadnim materijalom, sorti određenog klona.

foto Dalibor Boce Ilić
foto Dalibor Boce Ilić

U proleće 2012.godine zasadio je još dva hekatar matičnjaka,a ostalu površinu do 20 hektara zasadio u proleće 2013.godine.

Firma „Rubin iz Kruševca je  2011. godine na na tri lokaliteta u Jablaničkom okrugu podigla oko 100ha modernih plantaža. Prijem loznog kalema na ovim površinama je skoro 100% i ove se plantaže izuzetno dobro neguju jer vlasnik to zaista radi kao pravi domaćin.

U Vlasotincu  nekoliko proizvođača je uzelo 45 hekatar državne zemlje iskrčilo stare napuštene zasade i  podiglo nove. Sve ovo govori, ako država nastavi sa ovako popularnim merama, da će vinogradarstvu u Jablaničkom okrugu doživeti ponovo svoj uspon i zauzeti mesto u proizvodnji grožđa i vina koje mu pripada po geografskom položaju.

Za vinogradare ova godina  je manje povoljnija u odnosu na prethodnu, i to pre svega zbog kasnijeg prolećnog mraza koji je zahvatio niže lokalitete,nevremena sa gradom koji je pogodio pojedine površine pod vinovom lozom  kiše u avgustu meseca koje su podstakle razvoj bolesti , kao što su pepelnice i sive truleži bobica.

PSSS Leskovac

Takođe pročitajte

Dvodnevna poseta Privredne komore Bijeljine jugu Srbije

Predstavnici Privredne komore Bijeljine u saradnji sa turističkim organizacijama i lokalnom samoupravom i privrednicima boraviti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.