Članica etno udruženja „Korman“, iz istoimenog sela u okolini Aleksinca, Tatjana Šljivić otkrila nam je porodičnu tajnu, recept za „starinsku“ voćnu tortu koju je njena pokojna baka Olga iz Griže kod Paraćina nazvala „torta na tufnice“.
Ova poslastica je idealna kombinacija oraha i voća a kako se recept održao toliko godina verujemo da će se dopasti i vama. Nije skupa a umesto višanja možete koristiti dudinke, kajsije ili šljive potopljene u rakiji, kako je to radila baba Olga jer dobiju poseban „šmek“
Korice: dva jaja, 250 šećera, 250 grama kiselog mleka, 250 grama braša, 100 grama mlevenih oraha, pola peciva i prepolovljene višnje. Peći korice, što više to bolje ali je dovoljno ispeći pet korica.
„Fil je kuva od litar mleka i po 10 kašika šećera i brašna a kada se ohladi dodati 200 grama maslaca. Može i margarin ali po originalnom receptu ide maslac koji je moja baka sama „vadila“ iz mleka, otkriva nam Tatjana.
Inače, ovo Udruženje je na Internacionalnom gastro šampionatu osvojilo Zlatnu medalju za pripremu jela nacionalne kuhinje.