utorak , 17 maja 2022

“Stanley plays Jimi“ – Stanley Jordan po drugi na Nišvilu

Poslednjih decenija jedan od najaktuelnijih jazz gitarista Stanley Jordan predstaviće na  Nišvilu program: „Stanley plays Jimi“ – kojim odaje počast i obeležava 50 godina od smrti sigurno najoriginalnijeg rock gitariste Jimija Hendrixa, ali i njegovog legendarnog nastupa na Wodstock festivalu.

U klasičnoh „hendrixovskoj“ formaciji trija (Laurence Cottle – bass i Gabor Dornyei – bubnjevi), Stanley Jordan će nastupiti večeras na Main stage.

“Ja ne imitiram Džimija kroz muziku, jer muzici dajem neki svoj doživlja i stil. Na sceni često koristim njegove pokrete , način na koji je svirao gitaru, način na koji je izgledao na sceni, vizuelno ja se trudm da ličim na njega ali ga ne imitiram. Moj nastup koncipiran je tako da publika stekne utisak da je Džimi Hendriks na sceni. Tehnika kojom sviram je specifična, tehnika dodira , koja otkriva da sam ja zapravo počeo kao pijansta, otkriva nam Stenli koji je imao tek 11 godina kada je slavni muzičar preminuo. Da je uspeo da izgradi svoj stil kao gitarista naslanjajući i negujući muziku Džimija Hendriksa govore i četiri nominacije za Gremi kao i činjenica da je njegov album iz 1985.godine bio čak 52 nedelju na Bilbordovu džez listu.

Stanley je na konferenciji za novinare izjavio da mu je drago što je posle 10 godina ponovo pred publikom Nišvila.

Iako i sam Jordan kaže da ovo jeste „tribute“ program (pa je u sklopu toga na bini i obučen kao Hendrix) to je ipak daleko iznad puke imitacije, jer se on svojom kreativnošću nadovezuje na Jimijevo nasleđe.

“Ovo je, kaže Jordan, neka vrsta fantazijskog koncerta –odnosno moje viđenje kako bi Hedndriks, da je živ – svirao danas. 

 

 

Takođe pročitajte

Premijere filmova o Šabanu Bajramoviću i Branku Miljkoviću

U Velikoj sali Niškog kulturnog centra (NKC) biće prikazane dve  premijere niških autora o niškim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.