utorak , 6 decembra 2022

Šta trebate znati ukoliko razmišljate o fiksnoj protezi

Ispravljanje položaja zuba kod odraslih osoba se bitno razlikuje od ispravljanja zuba kod dece; često može da se postigne i protezicama, odnosno orto-aparatima “na skidanje”, ne mora to biti uvek fiksna ortodoncija.

Za ispravljanje zuba niste nikad zakasnili. S tačke gledišta stomatologa, ispravljanje položaja zuba je LEČENJE, dakle – nešto što doprinosi dužem trajanju zuba i dobrom funkcionisanju orofacijalnog sistema.

Neka opšta pravila za ispravljanje položaja zuba uključuju činjenicu da pre početka lečenja, svi zubi i desni moraju biti savršeno sanirani i higijena na zavidnom nivou.

Takođe, pacijent ne određuje način lečenja niti ima uticaja na to. Često čujemo da pacijent želi Invisalign ili lingvalni luk ili slično – ortodonti, kao i svi drugi stomatolozi, ne ispunjavaju želje. Grubo zvuči, ali je tako – lečenje je lečenje, pri čemu pacijent ima vrlo sužene mogućnosti izbora.

Ukoliko želite mišljenje ili konsultaciju lekara, lekari različitih specijalnosti svakodnevno su vam dostupni na Doktok platformi za besplatne zdravstvene konsultacije. Tu možete potražiti dr Natašu Jovanović ili njene kolege i rešiti nedoumice koje imate bez odlaska u zdravstenu ustanovu.

Piše: dr Borislava Tomasovič, doktor stomatologije

Takođe pročitajte

Pazi na svoja jaja i nakon novembra

Mesec novembar je, kao i uvek do sada, protekao u znaku Movember-a, akcije puštanja brade …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.