Šta svaka dama treba da zna o letnjoj intimnoj nezi

Vaginalne infekcije su jedna od najčešćih ginekoloških oboljenja kod žena, a to je naročito izraženo u letnjim mesecima. Ali, u letu treba uživati a kako da sačuvati zdravlje objasniće nam dr Vesna Jovanović, specijalista ginekologije i akušerstva iz niškog Doma zdravlja “Hipokrat”.

Naša sagovornica pojašnjava da do infekcije i zapaljenja dolazi zbog poremećaja vaginalne flore.

ginekolog dr vesna jovanovic nis“Infekcije su najčešće kod mladih devojaka i starijih zena zbog sluzokože koja je tanja i osetljivija. U letnjim mesecima preuske pantalone izazivaju trenje i usporavaju cirkulaciju krvi i remete vaginalnu floru. Preterana upotreba sapuna uništava dobre laktobacile koji su odbrana od infekcije, ukazuje dr Vesna Jovanović.

Takođe i korišćenje dnevnih uložaka, neredovno menjanje tampona i uložaka može oštetiti vaginalnu floru i dovesti do gljivičnih infekcija.leto kamilica

“Loše održavana higijena kao i česta promena partnera mogu izazvati infekcije. Posebna opasnost vreba kraj bazena i jezera gde leti ima puno kupača što predstavlja rasadnik virusa, bakterija i gljivica. Gljivica “kandida” normalni je stanovnik debelog creva ali pod uticajem vlage i toplote brzo se razmnožava. Tome pogoduje sedenje na pločicama bazena, mokrom peškiru i vlaznom kupačem kostimu. Simptomi su peckanje i svrab u predelu genitalija kao i gust sirast sekret neprijatnog mirisa. Na bazenu se moze dobiti i bakterijska infekcija, najčešće “clamidija”, “mikoplasma” i “ureaplasma”, ali i virusni herpes i humani papiloma  virus koji izaziva kondilome.

Posebno upozorava da se ove infekcije najcešće prenose seksualnim putem ali mogu se dobiti i preko vlažnog peškira pa ne treba koristiti tuđe.

“U letu treba uživati i ne treba se odreći opuštanja pored vode ali potrebna je i opreznost. Najvažnije je da se kod prvih simptoma infekcije odmah obratiti svom ginekologu. I preporuka je da kad prođe leto svaka žena uradi kontrolni bris, čak i ako nema navedenih simptoma, kaže naša sagovornica.

Takođe pročitajte

Kako da pripremimo organizam za Božićni post?

Sezona slava je svom jeku, a to znači da nam se polako približava i Božićni …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.